Bert Hadders – Iniemandsland

Iniemandsland
(Platex 212105, 2021)

Dat Bert Hadders veel van muziek weet, blijkt wel uit zijn wekelijkse column De meziekperfester voor de regionale zender Radio Noord. Daarnaast is de creatieveling ook op andere vlakken actief. Samen met kunstenares Carmen Schilstra stond hij aan de wieg van een viertal theatervoorstellingen. Voor die producties leverde hij de muzikale bijdragen. De nieuwe cd van Hadders is een samenvatting van die vijf muziektheaterproducties: Iemandsland, De kronieken van Kapitein Kolk, Roegzand, De grup en De Weltmeister.

Van de negen liedjes verschenen enkele al eerder, maar ze zijn allemaal opnieuw geproduceerd of gemixt, op een na. Aarm en riek is origineel. Hadders blikt daarin terug op de tweedeling in zijn geboortedorp Tweede Exloërmond. Voor de samenwerking met Otto Groote in de grensoverschrijdende voorstelling De grup (de grens) schreef Hadders Alle Menschen werden Brüder. Het oorspronkelijke gedicht van Friedrich Schiller leverde hem daarvoor inspiratie. Naast dit Duitstalige lied en het Engelstalige Save our souls is de rest in het Gronings. Bovendien herbergt de schijf ook nog een instrumentaaltje.

Behalve Hadders werken er liefst vier andere gitaristen mee: Joost Dijkema, Wino Bruinsma, Christof Bauwens en Lex Koopman. Niet alleen Bert Hadders is daar erg blij mee, maar ongetwijfeld ook de luisteraar.

Scroll naar boven