Bert Hadders – Tjeu

Tjeu
(Platex 2018001)

Met de groet ‘Tjeu’ heeft Bert Hadders na bijna tien jaar afscheid genomen van De Nozems. Maar eerst lanceerde hij nog een cd met muziek van hem en zijn begeleidingsband.

Hadders werkte drie en een half jaar mee aan ‘De Centrale’ van Radio Noord. Voor dat programma schreef hij iedere veertien dagen een liedje. De afscheidschijf telt negentien tracks met een selectie uit deze radiosongs en enkele succesnummers. De liedjes kregen nieuwe – over het algemeen – steviger arrangementen mee. In Beloofde laand en Slietoazie aan t benul blijkt overduidelijk het gevoel van de Groninger zanger-liedschrijver voor het vinden van de juiste muzikale verpakking.

Behalve schepper van beklijvende melodieën is hij ambassadeur van de Nedersaksische taal. Beeldende zinnen leveren binnen enkele muzikale maten een duidelijke situatie. Met de tekst: “Giroblaauw is bie mie rood, dat blift ook zo tot aan mien dood” (uit Volluk!) plaatst hij zich – ondanks de opheffing van de Postgiro – ongetwijfeld in de canon van de Groninger streektaalmuziek.

Hadders is met gitarist Joost Dijkema een nieuwe samenwerking gestart om albums op te nemen. We kunnen dus nog meer van die onderkoelde liedjes tegemoet zien. Maar Tjeu is een muzikaal monument voor een formatie die geschiedenis heeft geschreven.

Scroll naar boven