Bert Jansch – Bert at the BBC

Bert at the BBC
Earth recordings EARTHCD042

Bert Jansch is een van de toonaangevende Britse gitaristen van de afgelopen vijftig jaar,  een vernieuwer van de zogenaamde British style, die vele navolgers kende. Zijn gitaarspel werd beïnvloed door Britse en Keltische folk – Jansch was een Schot – blues, maar kende net zo goed elementen uit de pop en de jazz. Het geheel versmolt tot een unieke, herkenbare sound.

Met tijdgenoot Davey Graham en collega John Renbourn bracht hij de open tuning als volwaardige gitaarstemming tot leven. Zijn titelloze solodebuut verscheen in 1965. Een jaar later volgt een album waarop voor het eerst collega John Renbourn van de partij was. Niet veel later zouden de twee de formatie Pentangle formeren, die een hybride folkjazz ten gehore bracht. Naast zijn werk met die groep ging Jansch gestaag door met het maken van solo albums. Voeg daarbij de albums met zijn latere formatie Conundrum, samenwerkingen met o.a. Rod Clements (Lindisfarne) en met diverse live albums kom je tot zo’n 25 tot 30 titels, de Pentangle albums niet meegerekend.

Na zijn overlijden in 2011 verschenen al tal van verzamelaars en/of schijven met live opnamen en outtakes. Wat voegt deze Bert at the BBC  daar nog aan toe? Ten eerste kan je geen genoeg krijgen van het vakmanschap van Jansch en ten tweede is deze uitgave een waar document. Het is verkrijgbaar in diverse vormen: 4 LP’s met 48 tracks en een voucher voor een download met nog eens 6 uur muziek, of 8 cd’s waarop 147 bijzondere en nooit eerder verschenen opnamen van live concerten, radio programma’s en demo studiosessies uit de periode 1966-2009.

Alle opnamen komen uit de archieven van de BBC. Ze werden bijeen vergaard door Jansch’ biograaf Colin Harper. Het bevat zijn allereerste radio-opname, evenals zijn allerlaatste. Er zijn gastbijdragen van onder meer John Renbourn, Jacqie McShee, Johnny Marr, Ralph McTell, Danny Thompson, Mary Hopkins, Phil Cunningham en Altan.  

Het zal je niet verbazen dat de geluidskwaliteit per opname wisselt, maar het is telkens aanvaardbaar. Enkele nummers kennen meerdere uitvoeringen, maar dat is weer interessant om te volgen wat en waar de finesses van elke vertolking liggen. Naast uiterst bekende songs – Blues run the game, Angie, Sally free and easy, Blackwaterside  en Sovay bijvoorbeeld – vind je onbekende(re) uitvoeringen, zoals een cover van een Elvis Presley nummer of Guthrie’s This land is your land.

Jansch is niet alleen als akoestische picker te horen, maar ook als elektrisch gitarist met flitsende soli. De (cd)uitgave gaat gepaard met een veertig pagina’s tellend boek. Daarin een kort carrière-overzicht, een bespreking door radioprominenten van afzonderlijke tracks op de cd’s en herinneringen van muziekcollega’s aan registraties, concerten en ontmoetingen met de meestergitarist. 

Bert at the BBC is weliswaar een relatief prijzig, maar zeer waardevol, goed gedocumenteerd muzikaal tijdsdocument en een eerbetoon aan een van grootste gitaristen van de aflopen decennia.

Scroll naar boven