Bertolf – Bluefinger

Bluefinger
(Excelsior)

Zanger, gitarist en mandolinespeler Bertolf Lentink maakte al zes solo-cd’s, met zelfgeschreven repertoire dat naast popmuziekkenmerken ook veel folkinvloeden herbergt. Voordat Bertolf zijn eigen muziek carrière startte, maakte hij deel uit van de begeleidingsband van Ilse de Lange. En dat niet geheel toevallig. Vanaf zijn prilste jeugd is hij al verknocht aan de aan country gerelateerde bluegrass stijl. Nu achtte Bertolf de tijd rijp voor een eigen bluegrass plaat. Daarvoor koos hij van elk solo-album dat hij tot nu toe maakte één of twee nummers en maakte er bluegrass bewerkingen van. De bij bluegrass vereiste vingervlugheid, maar ook de bijnaam van inwoners van Zwolle zorgden voor de titel van de cd: Bluefinger.

Om de cd vorm te geven wilde Bertolf de opnames graag maken in Nashville en werken met de grootmeesters van het genre. Hoog op dat lijstje stond dobrospeler Jerry Douglas. Bertolf stuurde hem gewoon een e-mail, zonder er veel van te verwachten. Maar binnen no time had hij een positief antwoord te pakken. Andere muzikanten die hun medewerking toezegden zijn Stuart Duncan (viool), Mark Schatz (contrabas) en de relatieve nieuwkomers Wes Corbett (banjo) en David Benedict (mandoline). Als producer werd Dave Sinko gestrikt. De opnames vonden plaats in drie dagen tijd. Maar van tijdsdruk is niets te merken als je Bluefinger beluistert. Het spelplezier is voelbaar.

Bluefinger bevat veertien nummers. Twee derde daarvan is afkomstig van Bertolf’s solo-platen. Niet alle folk-achtige nummers bleken ook makkelijk om te zetten naar bluegrass. Zo moest het vooraf als zekerheidje aangemerkte First & then afvallen, maar kwam de rocker Cut me loose wel door de ballotage. Even the bad ends badly, dat Bertolf samen met Tim Knol brengt, is afkomstig van het repertoire van Color Reporters, een band waar Bertolf deel van uitmaakte. Uiteindelijk werd de afgewogen selectie van het reeds uitgebrachte eigen repertoire aangevuld met vier nieuwe tracks: drie instrumentale stukken en Before the storm, een duet met Ilse de Lange.

Ik ben benieuwd wat de reguliere volgers van Bertolf van dit puur akoestische uitstapje vinden. Ik ben in ieder geval volledig overtuigd. En wat wordt Bertolf’s volgende stap in zijn muzikale carrière?

Overigens maakte Bertolf ook nog een Nederlandstalige cd samen met Kasper van Kooten onder de titel Harde noten en verschenen er twee live-cd’s van de excellente coverband Her Majesty, waar hij ook in speelt.

Website: www.bertolf.nl

Scroll naar boven