Bhattacharya, Traczyk & Zelmer – Joy!Guru

Joy!Guru
(Unzipped Fly Records UFCD014)

Met Wojtek Traczyk (contrabass) en Hubert Zemler (drums) nam Debashish Bhattacharya een live album op voor de Poolse radio. Wat je ook vindt van de grootmeester op de chaturangui, de Indiase slidegitaar met zijn sympathiesnaren, hij blijft een muzikant extraordinair. Je zou dit met gemak Indiase muziek kunnen noemen. Vanwege het instrument met zijn kenmerkende geluid, vanwege de structuur van de songs, maar net zo goed eigentijdse traditionele jazz (…).
Bhattacharya improviseert er lekker op los, toegestaan door zijn strak begeleidende medemuzikanten. Het is zeer fraai wat de Indiase gitarist uit zijn instrument haalt. Hoe hij speelt met de wetten van de ritmen en maten. Zorgvuldig bouwt hij de compositie en de spanning op tot een hoogtepunt, zeker in de langere stukken (met een tijdsduur van meer dan tien minuten). Daarvan krijg je er slechts twee, wat ik persoonlijk betreur. Want juist Bhattacharya weet je mee te slepen in een muzikale roes. En dat hoor ik liever dan een wat verkapte blues als Night Rider,  dat zo een alternatief kan zijn voor een volgende western, maar dan zonder muziek van Morricone. Overigens een compositie van Traczyk.
Gelukkig gooit hij alle remmen weer los in Midnight raga. Chaturangui express duurt slechts pakweg 4 minuten, maar Bhattacharya explodeert in een improvisatie waarvan je zweert dat die van Jimi Hendrix was geweest, als die chaturangui had gespeeld. Hoe chaturangui-jazz dan klinkt hoor je in Traczyk’s Alice. In From Hawai with love imiteert de Indiër de Hawaiaanse slide en hoe! Red moon over Warsaw is pure solo improvisatie.
Ja, met Debashish Bhattacharya zal je je geen moment vervelen. Ik hou wel van zo’n vrijgevochten muzikant.

Scroll naar boven