Bianca De Leon – Dangerous endeavor

Dangerous Endeavor
(Lonesome Highway Music LH1001)

Bianca De Leon groeide op in het grensgebied van Texas en Mexico. Zo woonde ze aan beide kanten van de grens en kent daardoor als geen ander de harde wereld rond de cantina’s. De Leon staat bekend om haar lieflijk klinkende songs over moord en doodslag, geweld en drankmisbruik.
Ze maakt de meest bizarre dingen mee in haar leven, net alsof ze voorbestemd is om al deze wilde ervaringen op te doen. De Leon weet haar belevenissen vorm te geven in degelijke songs die fijn in het gehoor liggen. Haar muziek verraadt de Mexicaanse achtergrond, met de nylon snaren gitaarloopjes en het mooie serene vioolspel. Tussen de ballads door swingt De Leon in That vintage ’67 Cadillac, en walst ze in Lonesome whistle (Hank Williams).
Tussen het voornamelijk eigen werk schiet één cover eruit: een mineur bluesversie van de Townes van Zandt song White Freightliner. Ondanks dat het muzikaal arrangement een platgetreden pad is, verwacht je zo’n aanpak niet meteen bij White freightliner, waardoor deze uitvoering toch heel verrassend uitpakt.
De zangstem van De Leon klinkt doorleefd, maar blijft prettig in het gehoor. Haar verhalende kracht kent nergens vocale uitspattingen, waardoor Dangerous Endeavor degelijk, homogeen en transparant blijft. Ondanks haar ruige jeugdige leven waarin ze tequila de grens over smokkelde, on the road leefde en al liftend rondtrok met de grote freightliners, heeft De Leon op latere leeftijd niets aan kracht ingeboet. Met dit vijfde album maakt ze wederom een statement!

Scroll naar boven