Billy Bragg – The million things that never happened

The million things that never happened 
(Cooking Vinyl)

Zoals bij veel artiesten het geval is, heeft het coronavirus en de bijbehorende lockdown een onmiskenbare invloed gehad op de muzikale uiting van Billy Bragg. Eerst en vooral natuurlijk op de mogelijkheden om voor een publiek te staan. Het echter ook invloed gehad op de manier waarop Billy Bragg nummers tot stand brengt.

Toen hij tijdens de tweede lockdown in Engeland de motivatie zocht om actief te blijven, boekte hij een studio om met de van The Magic Numbers bekende Romeo Stodart (gitaar, piano) en Dave Uzumi (orgel, mellotron) aan nummers voor een nieuw album te werken. Twee keer moest de afspraak worden geannuleerd vanwege de pandemie. Bragg stuurde demo’s naar hen, op basis waarvan beiden begeleidingspartijen uitwerkten. Toen het weer mogelijk was om bij elkaar te komen, bleek het voor onverwachte resultaten te zorgen.

De stijl van Billy Bragg heeft zich in de de loop der tijd ontwikkeld van puntige, scherpe statements naar goed geconstrueerde, lekker klinkende, overwogen luisterliedjes. Viool en banjo worden daarbij nu en dan gebruikt voor de klankkleur. Ten million things that never happened bevat twaalf tracks, die allen zeer volwassen klinken, zowel qua instrumentatie, als qua tekstuele inhoud.

Haast frivool klinkt Freedom doesn’t come for free. Verstild en troostrijk klinkt I will be your shelter. Bragg beschouwt dit nummer als het sleutelnummer van de plaat. Het idee om in deze uiterst verwarrende tijden een schild te zijn voor anderen, is voor Bragg een aansprekend idee. En wie zal hem dat kwalijk nemen?

Het afsluitende nummer Ten mysterious photos that can’t be explained kende een samenwerking tussen Billy en zijn zoon Jack. Toen Billy een demo-versie aan hem liet horen, zie jack dat het nog wat miste. Toen zijn vader hem uitdaagde, kwam hij met een tussenstuk op de proppen dat het nummer inderdaad sterker maakte.

De liederen van Billy Bragg zitten vol hoop, kracht en troost. Ouderwetse kwaliteiten.

Scroll naar boven