Bipolar bows – Little bundels of joy

(Homerecords 4446265)

Lotte Remmen (viool, zang) en Toby Kuhn maken beiden deel uit van de formatie Old Salt, maar vormen tevens dit bijzondere duo. Bijzonder vanwege de samenstelling met twee gelijkende strijkinstrumenten, maar ook in muzikaal opzicht. Little bundels of joy had net zo goed ‘great bundels of joy’ als titel kunnen hebben, want de hele speelduur luister je vol fascinatie en plezier. Remmen en Kuhn hebben een klassieke achtergrond, maar gooiden enige jaren geleden het roer om en stortten zich op de volksmuziek.

Die varieert van de Appalachen tot de Balkan, Westers naar wellicht ook een vleugje Vlaams. Maar dat niet alleen. Little bundels of joy begint overweldigend met openingstrack Stained-glass Muskrats, aanvankelijk als een blues op geplukte snaren, maar evoluerend naar een behoorlijk felle melodie met volle akkoorden op cello en viool, die elkaar afwisselen in solospel. Zelf omschrijven ze zich als ‘een duo met een mozaïek  van folk, klassiek, jazz, blues en funk’. Voeg daar wat mij betreft de energie uit de punk en felheid van de metal aan toe.

Die klassieke achtergrond hoor je terug in onder meer het begin van Ah ya Bibi, overigens het enige traditionele nummer. De overige composities zijn van de hand van Remmen en Kuhn, gezamenlijk of individueel. Clotheslines  blijkt het meest experimentele nummer te zijn van de cd. Een als een jazzy contrabas geplukte cello vormt de basis voor een vrij improviserende viool met volop glissandi, flageoletten en een dosis nagalm.

De werkwijze van het duo komt ongeveer neer op het inzetten van een thema, waarop vervolgens geïmproviseerd wordt, soms met maat en/of maatsoortwisselingen, breaks en dynamische verschillen. Daarbinnen wisselt men zo nu en dan ook nog van thema. Zeer knap, geen moment heb je het idee een instrument te missen. Het zit zowel melodisch als ritmisch en qua inkleuring donders goed in elkaar. Niet voor niets won het duo in 2021 de Flanders Folk Awards voor beginnende band.

Bipolar bows zet je de hele tijd aangenaam en verrassend op het verkeerde been met hun verfrissende mengelmoes van folk en aanverwante stijlen. En dat door slechts twee personen met beiden één strijkinstrument…

Scroll naar boven