BJ Baartmans – Ghostwriter

(Continental Records Services CECD100)

Waar haalt BJ (Bart Jan) Baartmans de tijd vandaan! Naast zijn vele studiowerk, produceren en spelen in diverse formaties ook nog eigen nummers schrijven. En die dan opnemen op een cd onder eigen naam.

Ghostwriter is zijn meest recente product, waarop de composities toch echt van de multi-instrumentalist zijn. Hij speelt uiteraard diverse gitaren, mandoline, doet af en toe wat baswerk en op Solid ground zelfs de drumpartijen. Hij neemt de vocalen voor zijn rekening, niet het sterkste punt van de meester, maar ze scoren desondanks een ruime voldoende.

De muziek op Ghostwriter  is uiterst gevarieerd. Van het poppy The other side met lekkere gitaarpartijen tot het new wave-achtige In you only met kenmerkende korte staccato gitaarriffs. Soms duidelijk gelinkt met americana (Old habits die hard, vooral ook door de steelpartij van Johan Jansen), dan wat cabaretesk (Happy even only), terwijl Someone to blame wat rauwer klinkt. In Zen master dringt zich een vergelijking op met Ray Davies van The Kinks: beiden geen grootse zangers, maar wel verdomd lekker songs producerend.

De nummers kwamen spontaan en ongedwongen tot stand. Tekstueel met persoonlijke overdenkingen, of juist algemene observaties. Voor de uitvoering deed BJ een beroep op zijn verzameling bevriende collegae onder de naam Wild Verband met Sjoerd van Bommel, Gerco Aerts, Tom Baartmans, Rob Geboers, Mike Roelofs en eerder genoemde John Jansen. Vijfentwintig jaar liggen tussen zijn solodebuut The Pawnshop Guitar Chase en deze Ghostwriter. Sterker dan ooit, zeer gevarieerd en toch herkenbaar BJ.

Scroll naar boven