Blair Douglas – Behind the name

Behind the name
(Macmeanmna SkyeCD57 / Xango music Distribution)

Blair Douglas mag een oude rot in de Schotse folk genoemd worden. De Skyeman leverde al diverse albums op en die zijn allen herkenbaar. Behind the name is geen thema-album, maar nagenoeg alle nummers zijn opdragen of gecomponeerd als hommage aan personen. Ze zijn zonder uitzondering uit de pen van Douglas zelf. Toch passen al die nieuwe composities in het hokje ‘klinkt als traditional’, met de gekende Schotse danstunes als strathspey, jig, air, wals en dies meer als uitgangspunt.
Accordeonist Douglas laat zich op het album bijstaan door veertien collegamuzikanten op gitaar, mandoline, viool, harp, cello, whistles en uiteraard ontbreekt de doedelzak niet. Met name elektrisch gitarist Kevin Dobbie valt op. Bijzonder zijn de blazers (diverse saxen) die kennelijk te horen moeten zijn op de cd….
De muziek van Douglas zou je gerust ‘ceilidh’ mogen noemen: dansmuziek ter in- en ontspanning. Vaak vind ik de sound met zijn ‘zwevende’ accordeon niet altijd even aantrekkelijk. Het doet wat denken aan de beginjaren van Silly Wizzard en daarmee enigszins gedateerd. Dan hoor ik toch liever het straight accordeongeluid zoals in de lament  Lorna Kay, met een fraaie cellopartij als ondersteuning. Het geheel zit echter goed in elkaar en zeker voor liefhebbers van de ‘oude’ instrumentale Schotse folk een aanrader.

Scroll naar boven