BmB – Ge vindt wel een taal

Ge vindt wel een taal
(BmB 2021, )

Balfolk wordt niet snel geassocieerd met liederen. Het is tenslotte met name bedoeld als dansbegeleiding. Maar het is nu juist wat BmB wel doet: gezongen balfolk. Afgewisseld met instrumentaal werk, dat wel. BmB is een trio dat elkaar al jarenlang kent via de balfolk scene en bestaat uit Luc Plompen (zang, gitaar), Niek van Uden-Luteijn (accordeon, zang) en Wouter Kuyper (doedelzak, fluit, chalumeau, zang).

Luc kennen we nog als zanger van Wè-nun Henk. Wouter, die met de groep Lirio twee cd’s maakte, staat bekend als een van de beste trekharmonicaspelers van het land, maar laat dat instrument hier in de koffer. Niek speelt tevens in de groep Té.

Oorspronkelijk was BmB een zespersoonsformatie. Vandaar dat het huidige trio een tijdlang optrad onder de noemer BmB Light. Het repertoire bestaat voor een deel uit de volksmuziekschat van de lage landen. Luc Plompen houdt graag op het podium het liedboek van Wannes van de Velde in zijn handen. Van diens hand is de tekst van het niet onbekende Ze kwamen van het zuiden, op muziek gezet door Bernard van Lent. Het muzikale coda Laat in de Thiemeloods werd gemaakt door Niek. Hij componeerde tevens het tweeluik Kievit/Kraai.

Is dit niet een vreemde gril gebruikt de melodie van Bravade, dat ook wel door anderen als instrumentaal stuk wordt gespeeld. Wouter arrangeerde een aantal stukken en componeerde onder andere de BmB-wals. Naast de lage landen vormt de Franse volksmuziek een duidelijke inspiratiebron. In het enige Engelstalige nummer Yorkshire gypsy is er een gastrol weggelegd voor zangeres Niki van der Schuren.

De opnames vonden plaats in Studio Doornenburg van Janos Koolen, die tevens de geluidsmix en de mastering deed, met een glashelder resultaat.
De drie leden van BmB vormen elk een belangrijk onderdeel van het muzikale spectrum dat werd gevormd. Het is eerder ‘old school’ dan eigentijds, maar aangezien alles altijd weer terug komt, kan dat zo maar een verkeerde inschatting blijken. Ik ben in ieder geval zeer verguld met deze verzameling dansbare liederen en melodieën.

Scroll naar boven