Bodénès-Hamon & invités – Daou don dans

bodenes - Hamon

Daou don dans
(Paker prod 019)

Ze bestaan nog: de doedelzak en bombarde duo’s. Steven Bodénès (bombarde en zang) en Sylvain Hamon (doedelzak) zijn daarvoor op deze Daou don dans verantwoordelijk. Het is net niet de traditionele Bretonse combinatie bombarde en biniou, maar daar malen we niet om.
Bepalend voor het geluid op deze schijf is verder zangeres Rozenn Talec, die de meeste zangnummers –en dat zijn er toch flink wat- voor haar rekening neemt. Verder speelt gitarist Thibault Niobé een grote rol met zijn efficiënte gitaarspel in de Bretonse stijl: open stemming en veel herhalingen. Julien Mentec (bas) en Xavier Chavry (snarentrom op de schotse wijze) zijn prominent aanwezig.
Soms is het duo alleen te horen, zoals in de twee traditionele airs Biskoazh kement-all, maar meestal wordt met een of meerdere gastmusici invulling gegeven aan traditionele melodieën en liederen uit collecties van onder meer Yann Morvan, Loeiz Ropars en Fransou Menez.
Nergens wordt precies vermeld wat voor soort melodieën gespeeld worden, maar de gavotten en plinns komen zonder meer voorbij. De kan ha diskan (zang en tegenzang) wordt hier uitgevoerd door de stem en de twee blaasinstrumenten. Daarnaast zijn er enkele gwerziou (balladen). Wat knap is het toch dat je een melodie zingt op een syncopisch tegengesteld ritme, zoals in Ar wech Kentan.
Gitarist Niobé blijft onverstoorbaar doorspelen met zijn staccato noten, terwijl Talec daar een vloeiende zanglijn overheen gooit. Nog zo’n opmerkelijk lied is Al lizher kanet, een verhaal gebaseerd op een brief uit 1960, waarin wordt opgeroepen om naar de fest-noz te komen. De onderliggende melodie is wonderschoon.
Twee oude rotten die met een eerste debuut gelijk vol scoren.

Scroll naar boven