Boi Akih – Storyteller

Storyteller
(Bromo 005)

Boi Akih is een internationaal gezelschap muzikanten van diverse pluimage. Monica Akihary zingt en bespeelt de bas kalimba. Niels Brouwer is gitarist (7-snarig, nulom en harpgitaar) en draagt de meeste composities aan. Dodo Kis blaast op de sax (soprane, alto en tenor). En bas blokfluit. Sekou Dioubate tenslotte speelt een 35-snarige chromatische kora. Dat laatste instrument werd speciaal voor dit concept geconstrueerd. De traditionele kora is diatonisch, maar dat was niet bruikbaar in de composities van Brouwer.

In 2019 begon de formatie, toen nog met oorspronkelijke koraspeler Zoumana Diarra, die ook het chromatisch instrument ontwierp. Diarra had zijn oorspronkelijke kora verkocht en probeerde het op de traditionele kora. Dat werkte niet en daarom werd een nieuw exemplaar gebouwd. Vanwege corona kon Diarra echter niet naar Nederland komen en in juli 2020 stierf de muzikant in zijn thuisland. In Sekou Dioubate werd een volwaardige opvolger voor Diarra gevonden.

Tien composities vullen Storyteller. De vreemde combinatie van instrumenten maakt het interessant. Allen verleggen zij grenzen, maken fusies mogelijk. Het zijn geen strakke werkstukken, ze zitten vol improvisatie en hangen sterk tegen jazz aan. De vocalen worden afwisselend in het Engels en in de moedertaal van Akihary gezongen. Veel glissandi, een zwoele soulachtige stem en uithalen; je moet er van houden.

De muziek draait veelal om de gitaar van Brouwer met de kora als ondersteuner. De fluit of de saxen vlechten zich om de melodielijn heen. Je kan spreken over ‘art-music’ die hier en daar wat gezocht is, zoals de compositie Deja vu, dat begint als een soundscape hoorspel met gesproken teksten en langzaam overgaat in een lekkere griotblues.

Geen gemakkelijke muziek deze Storyteller, wel een waardevol experiment.

Scroll naar boven