Bombino – Deran

Deran
(Partisan Records PTKF2154)

Bombino is wellicht niet de meest gekende gitarist uit Afrika. Toch speelde hij samen met onder meer Stevie Wonder, Keith Richards en Robert Plant. Geen kleine jongen dus. Interessanter is echter zijn solowerk en bijdragen in de naar hem genoemde groep.
Het recente album Deran (beste wensen) bevat wederom Woestijn folkrock van de bovenste plank. Gedreven, swingende en door de elektrische gitaar gedomineerde kritische liederen over de situatie van zijn volk – de Touareg – en zijn geboortegrond in Niger. Je verstaat er niks van, want gezongen in zijn moerstaal Tamasheq, maar je begrijpt het wel.
De vocale klanken van Omara “Bombino” Moctar zijn universele uitingen die perfect worden omlijst door passende en gepassioneerde muziek. Gitaar en percussie maken op dit album de dienst uit. Ruwe woestijnblues en meer door rock geïnspireerde composities (Takamba) passeren de revue, naast wat genoemd wordt Tuareggae (Tehigren), alsmede aan folk gelinkte akoestische nummers als Midiwan.
Als gitarist staat Bombino zijn mannetje, vocaal is hij beperkter. Wellicht daarom wordt regelmatig de zang gedubd. Productioneel worden mijns inziens soms de ruwe randjes wat te enthousiast weggepoetst. Laat maar lekker knallen, geen geschaaf. Bombino excelleert bij direct, spontaan en eerlijk. Zo is zijn muziek nu eenmaal.

Scroll naar boven