Bonfoi – Gewichtloos

Gewichtloos
()

Bonfoi is het alter ego van Klaas Jan Kok (zang, gitaar, trompet, piano, percussie), een woord dat hij koos vanwege zijn fascinatie met de uitdrukking ‘op de bonnefooi’. Hij is afkomstig uit het Noord-Hollandse Hoogkarspel, maar werkt en woont in Rome met zijn Italiaanse vriendin Alessia Olivari. Dat verklaart waarom de dertien nummers van Gewichtloos in een studio in Rome werden opgenomen en er een achttal Italiaanse muzikanten op meespelen. De enige andere Nederlandse inbreng is die van Maartje Kevenaar, die achtergrondzang verzorgt.

Ondanks de uitgebreide bezetting is de debuut-cd van Bonfoi een meestentijds tamelijk verstild, maar ook spannend luisteralbum. De Nederlands-Italiaanse combinatie werkt op een prettige manier vervreemdend. West-Friese nuchterheid ontmoet Italiaanse passie. De cd werd op sublieme wijze opgenomen, gemixt en gemasterd in de TotoSound Recording Studio in Rome door Toto Maracci, die tevens meerdere instrumenten inspeelde.

De klankkleur wordt deels bepaald door viool, cello en altviool. Daarnaast kleuren synthesizer en drums & percussie het geluid. Die twee bijten elkaar in het geheel niet. Ook zijn er andere klanken te horen. Zo wordt de sfeer in Momenten vorm gegeven met flamencogitaar en castagnette, en krijgt Marmer (Amo te, ama me) – geïnspireerd door een schilderij van de 19e eeuwse Friese kunstenaar Laurence Alma-Tadema – een struikelend ritme mee. Of wordt het, zoals in Gisteren, heel klein gehouden met enkel stem en piano.

Tekstueel valt er een heleboel te ontdekken. Bonfoi schrijft vooral associatief. Er zijn opsommingen van gelijkgestemde woorden, sfeerimpressies, klankspellen. De twee meest ‘gewone’ liedteksten zijn Het kleine en Zonder zicht, zonder dat ze al te concreet worden. De mystieke sfeer, de manier van zingen en de grilligheid van de melodielijnen doen denken aan de lp’s Picknick en Nacht en ontij van Boudewijn de Groot. Een boeiende luisterervaring, die bij elke volgende luisterbeurt iets nieuws van haar rijkdom prijsgeeft.

Website: www.bonfoimuziek.nl

Scroll naar boven