Bongeziwe Mabandla – Iimini

Iimini
(Black Major / PIAS)

Iimini (dagen) is het derde album van de uit Tsolo afkomstige Zuid-Afrikaanse singer-songwriter Bongeziwe Mabandla. Je begrijpt niets van de teksten, gezongen in Mabandla’s moedertaal Xhosa, maar het album klinkt behoorlijk westers. Dat komt vooral door de aankleding.
Op een akoestische basis wordt een poppy sound gecreëerd, waarbij soundscapes, elektronica (synths, keyboards, drummachine) en effecten zoals nagalm een rol spelen. Maar het blijft binnen de perken, staat in dienst van het lied en is efficiënt. Daardoor luistert het album prettig.
Een fraai voorbeeld is het tragere Khangela, met een mooi arrangement, waarin – als ik het goed hoor – ook sprake is van een subtiel ingeweven cello- en/of strijkkwartet (detailinformatie ontbreekt bij het promo exemplaar). Behalve dat vallen er wel degelijk typische Zuid-Afrikaanse kenmerken te ontwaren. De melodieën kennen staccato ritmen, zijn licht uptempo, dansbaar en over het algemeen in majeur. Stereotype is de stem van Mabandla: wat hees, meditatief, maar vooral hoog. Kenmerkend, maar op den duur beperkend.
Iimini is toegankelijke Afro popfolk met visie en een westers sausje.

Scroll naar boven