Brandies Band – Yeats to music

Yeats to music
(Tunecore)

William Butler Yeats (1865-1939)  is ongetwijfeld de bekendste en meest gewaardeerde Ierse dichter. Hoogleraar taalkunde in Leuven, Kris Van den Branden, werd gegrepen door het oeuvre van de Ier toen hij gastcolleges van zijn collega Brendan Kennely (1936-2021) volgde aan de Universiteit van Antwerpen. Die  daagde zijn studenten uit om gedichten van de Nobelprijswinnaar op muziek te zetten. Van den Branden nam de handschoen op. Het resultaat is een cd met tien getoonzette gedichten. Bovendien nam hij de taak op zich van componist, arrangeur, zanger en leider van de begeleidende Brandies Band.

De muziek van de tracks weerspiegelen de brede poëzie van Yeats. Ingetogen songs als When you’re old worden afgewisseld met krachtige liederen als Red Hanrahan’s song about Ireland. Hoewel de instrumenten niet in die richting wijzen, klinkt er soms een heerlijke folksong zoals Words. Vaak hebben de arrangementen een symfonisch karakter. Soms is er zelfs een vleugje Händel in verwerkt (The song of wandering Aengus). Maar over het algemeen leunt de muziek op een aangename wijze tegen de pop aan.

Jammer dat een van de mooiste gedichten, The lake isle of Innisfree, ontbreekt. Maar misschien komt dat bij de volgende cd. Dit debuut van de Vlamingen smaakt namelijk naar meer.

Scroll naar boven