Brian O’ Headhra & Fionnag NicChoinnich – Cairdeas

Cairdeas
(Anam Communications CACD007; Xango Music Distributions)

Cairdeas van het duo Brain O’ Headhra & Fionnag NicChoimmich valt niet in de categorie innovatief en toch vind ik het een zeer aansprekend album. O’Headhra komt oorspronkelijk uit Canada, NicCoimmich – in het Engels Fiona MacKenzie en dat klinkt bekender – van het Hebriden eiland Lewis. Samen zijn ze al jaren actief.

Voor zover na te gaan is dit hun derde duo-schijf. Hun songs zijn geselecteerd uit zowel traditioneel als eigen en hedendaags werk. Ondanks een keur aan gastmusici die met name akoestische instrumenten bespelen – van gitaren, viool, mandoline, contrabas, harmonium, piano tot smallpipes – draait dit album onmiskenbaar om vocalen.

O’Headhra en NicChoimmich zingen afwisselend in het Engels en Gaelic. Hij met een warme wat diepe stem met aanvaardbaar vibrato, zij met een heldere strakke stem. Maar een contingent aan gastvocalisten en wat overdubs zorgen ervoor dat de zang prominent en overtuigend aanwezig is. Meerstemmigheid en voortreffelijke ‘koor’zang zijn eerder regel dan uitzondering.

Copper Kettle wordt gezongen door de kinderen van het paar. Het doet denken aan zowel Kate Rusby als The Unthanks. Van Órla en Roisa gaan we wat mij betreft meer horen! Soms neigen de melodieën iets te veel naar het sentimentele (An t-uisge, The pink, the lily and the blooming rose), maar andere zijn heerlijk melancholisch (An teid thu leam a mhairi, Bheir me Shoraidh thar ghunnaigh) en herinneren me onmiddellijk aan Michael O’Dhomnaill en Triona Ni Dhomhnaill en hun duetten in The Bothy Band, Skara Brae en Nightnoise.

Ho ro gun togainn air hugan fhathast is een waulking song met uitzonderlijke mannelijke leadvocalen van O’Headhra. En verrassend is het gekende Ierse Nil se ina la in een trage balladuitvoering met harmonium. Dat het duo ook voor vuurwerk zorgt bewijst een tweede waulkingsong Cait’ na dh’fhag thu’n fhichead gini en dat voornamelijk door sublieme vocalen.

Met verwijzingen naar eerder genoemde Dhomnaills, Rusby maar zeker ook Julie Fowlis is Cairdeas een zeer aangenaam album.

Scroll naar boven