Brigan – Rua San Giocomo

Rua San Giocomo
(Marocco MusicMARM026)

‘De route naar Santiago de Compostella’ luidt de titel van de cd van het viertal Brigan. Het is een weergave van een (muzikale) zoektocht en reis vanuit Sant’Arpino naar Vigo en uiteindelijk de genoemde hoofdstad van Galicië. Dat de muziek sterk beïnvloed is door de folkmuziek uit Asturië en Galicië zal logisch zijn. Niet direct als je realiseert dat de uitvoerenden vier Italiaanse folkies zijn, al maakten zij al eerder een album met Ierse songs en tunes.
Francesco Di Cristofaro is de multi muzikant van het viertal (zang, accordeon, Galicische, Asturische en Portugese doedelzakken, fluiten, mandoline). Ivan del Vecchio (gitaar, mandoline, bouzouki), Carmine Scialla (gitaar, bass, mandoline) en Gabriele Tinto (percussie, bass en zang) completeren. Verbazingwekkend hoe de groep het voor elkaar krijgt behoorlijk ‘Keltisch Spaans’ te klinken. Vooral door de gaita’s, maar ook door het opzwepende percussiespel.
Gastmusici, waaronder Efren Lopez Sanz (draailier), Harry C (viool) en Massimo Ferrante (zang), zorgen voor aanvulling van de klankkleur. Rua San Giocomo doet inderdaad luisteren als een reisverslag, maar dan in noten. Soms is de muziek meer gelieerd aan het Italiaanse (Quadrillha), dan weer ligt de bron dichter bij het Galicische (het a capella door Xurxo Fernandes gezongen Anuncio). Muinera bevestigt dat laatste eveneens met opnieuw Fernandes, die wordt ondersteund door een Galicisch (vrouwen)koor en Panderetas orkest en een spaarzame begeleiding van onder meer accordeon, viool en fluit.
Interessant is Marichao dat begint als een muneira en langzaam overgaat in een tarantella. Ook het felle en met snel improviserende vibratie gespeelde doedelzakspel in het daaropvolgende Xota de Fonsagrada refereert eerder aan de bezwerende Italiaanse dans dan aan de Galicische dans. Jammer is dat de vertaling of in ieder geval iets van het verhaal en de songs niet in het Engels vertaald zijn. Dat doet geen afbreuk aan een fijne cd. Brigan heeft zich goed en vakkundig verdiept in de muzikale context van de genoemde streken en een knap stukje werk afgeleverd.

Scroll naar boven