Brisk – Boom Boom

(Eigen beheer www.briskfolk.be)

Brisk is een Vlaamse vierpersoonsformatie die Iers geïnspireerde muziek brengt. Het zelf spelen van Ierse muziek is in  Vlaanderen veel minder gangbaar dan in Nederland, maar dat beperkt het – hoge – niveau geenszins. En eerlijk gezegd ben ik als Nederlander best wel jaloers op het speelpeil dat het Vlaamse viertal voorschotelt.

Het kwartet bestaat uit de voortreffelijke violiste Naomi Vercauteren (die al eerder met een naar genoemde formatie een prima cd uitbracht), fluitist Gunnar van Hove, zanger-gitarist Jeroen Knapen en zanger-percussionist Wim Moons, die ook af en toe de mandoline beroert. De opnamen lagen in de handen van de Studio Trad geluidsmannen Jeroen Geerinck en Ward Dhoore. En dan weet je dat het nauwelijks fout kan gaan…
Boom Boom is overigens de opvolger van debuut To an isle in the water uit 2019.

Het kwartet levert zelf materiaal aan, zoals de heerlijke melodie 40 Years en de even fraaie slow air Unwind (beiden Vercauteren), de dubbelcompositie Deep Frozen (van Hove en Knapen) en de meeslepende Dagenraadwals van Knapen, een ongecompliceerde, maar pakkende melodie. Daarnaast bewerken ze bestaande melodieën van hedendaagse componisten en traditionals. Bekendste daaronder is Ye Jacobites. Ondanks de gekendheid en vele voorgaande covers is er met de uitvoering van Brisk niet veel mis.

De groep is sterk in het arrangeren van tunes. Knap hoe men bijvoorbeeld de opbouw verzorgt van een verstilde frase met soloviool naar een swingende melodie in Waiting for Connie.  Er worden geen gekke dingen gedaan, maar toch vallen verrassingen op. Anderzijds kan je de sound wel linken met andere gelijkende formaties. Zo moest ik direct denken aan Comas. Niet op het flitsende, energieke van die groep, maar wel de combinatie van klanken (viool-fluit, gitaar en bodhran). 

Enig minpuntje vind ik de zang. Die is weliswaar zuiver, maar weinig krachtig en mist daardoor, zeker in Ye Jacobites, overtuigingskracht. De formatie moet het duidelijk hebben van het instrumentale en daarover niets dan complimenten.

Scroll naar boven