Broeder Dieleman De liefde is de eerste wet

De liefde is de eerste wet
(Snowstar Records)

Na het uitstapje met Wannes Capelle (Het Zesde Metaal) heeft Broeder Dieleman duidelijk de weg op het liedjespad hervonden. De naam van zijn nieuwe album (cd, vinyl en streaming) is ontleend aan een prent van de negentiende-eeuwse Jan de Prentenknipper.

De liedjes van de Zeeuw harmoniëren uitstekend met de muziek. Dieleman heeft daarvoor een beroep gedaan op zes begeleiders. Daarbij Peter Slager (van Bløf) en zangeres Janine van Osta. De zangstem van Dieleman verzinkt in het niets bij het heldere stemgeluid van de zangeres, maar toch zet de broeder nadrukkelijk de toon. Hij heeft er zin in. Vooral in het vrolijke Plaatsbepaling betuigt hij zijn liefde voor de muziek: ‘Ik ben mijn eigen instrument, ik ben vreugdevol gestemd.’ In Nieuw raam ontwaart hij nieuwe gezichtspunten en mogelijkheden. De bolus van de in augustus overleden Zeeuwse bard Engel Reinhoudt komt in Eerst de koffie voorbij.

De liedjes verschillen sterk van vorm en inhoud. De opening Glasvol, liefje doet denken aan een kerkgezang. Daarentegen is het zes minuten durende Poonhaven uitgebouwd tot een boeiend klankexperiment. Maar geen van de dertien nummers is in een strak keurslijf gegoten. De losjes uitgevoerde indiepopfolk kun je heerlijk ontspannen tot je nemen.

Scroll naar boven