Broeder Dieleman Komma

Komma
(Snowstar Records)

De nieuwste audio uitgave van zanger-liedschrijver Broeder Dieleman gaat weer vergezeld van een boek. Deze keer gevuld met de teksten en foto’s van water, takken, bomen, lucht en land: indrukken van het Land van Axel in Zeeuws-Vlaanderen, de geboortegrond van Dieleman. De geheimzinnige beelden passen bij de mysterieuze klanken die soms uit het album opstijgen.

In de opening (Christoforus) wordt al duidelijk dat je geen hitjes, meezingers of oorwurmen kunt verwachten. De mengeling van minimale en postmoderne muziek is de drager voor beschouwingen van de zanger. In het bittere en tegelijkertijd melancholische De groeten drijven zijn woorden op voortstuwende soundscapes.

Met zijn banjo wijst de zingende Zeeuw het muzikale spoor. Hij krijgt daarbij ondersteuning van Pim van de Werken (piano), Adam Casey (bas), Leo Fabriek (slagwerk), Janine van Osta (zang en shrutibox) en René Everts (saxofoons en klarinet). Vooral in Grote donkere water van de nacht en Alles is beweging werkt het samenspel tussen instrumenten en zang goed.

Drie jaar geleden verscheen Dielemans eerste combinatie boek/plaat Uut de bron. Daar kwamen we de priester-kunstenaar Omer Gielliet al tegen. Voor Broeder Dieleman is hij een geweldige inspirator gebleken. Omer II is een postume ode aan deze in 2017 overleden priester-beeldhouwer. In het arrangement hoor je het geluid van de in boomstronken hakkende kunstenaar terug.

Komma  is vooral voor de liefhebber. Met de 500 gesigneerde en handgenummerde exemplaren op zowel vinyl als op cd is zo’n platenbox natuurlijk ook niet bedoeld om de wereld te veroveren.

Scroll naar boven