Buddy & Julie Miller – Breakdown on 20th Ave South

Breakdown on 20th Ave South
(New West Records NW6464)

Het koppel Buddy en Julie Miller hebben al menig album samen uitgebracht, maar ook afzonderlijk van elkaar zijn ze  zeer  productief. Zeker niet verwonderlijk met een huis dat vol staat met gitaren en andere instrumenten, met als hoogtepunt een eigen huisstudio die ook vol staat met de meest uiteenlopende historische gitaarmodellen.
Tussen al het snarengeweld staan ook enkele andere instrumenten waaronder een oude Italiaanse accordeon. Een kleurrijk ingelegd detail van deze accordeon werd het decor van de hoes van Breakdown on 20th Ave South. Dit album laat Julie en Buddy op hun best horen, met naast de vocalen een voornamelijk zelf ingespeelde instrumentatie. De twaalf songs die heel sterk naar Americana en Alt country ruiken komen allen uit de pen van Julie.
Heel fijn in het gehoor liggend elektrisch werk wordt vloeiend afgewisseld met een aantal gave akoestische songs. Waar het duo normaal gesproken strak stond in een duidelijk afgebakende countryrock-stijl, horen we hier een meer singer-songwriter-achtig album, waarin voor een bredere muzikale aanpak en meer creativiteit is gekozen.
Het lijkt erop dat het tweetal alle tijd heeft genomen om tot deze opnamen te komen. Hier en daar wordt het duo door een enkeling ondersteund op bas en/of drums. De typische doorgesleten stem van Julie is voornamelijk in de leadzang wel even wennen, maar na enkele luisterbeurten ga je haar geluid steeds meer waarderen. Bij de tweestemmige zang matchen de stemmen verrassend goed, en de rauwheid siert het album dat oprecht en eerlijk klinkt.
Breakdown on 20th Ave South heeft enkele draaibeurten nodig om tot wasdom te komen, maar dan heb je wel meteen een meesterlijk album in handen!

Scroll naar boven