CaDansa – Balfolkfestival met allure

Balfolkfestival CaDansa bestaat sinds 2012. Begonnen in Utrecht, wegens overrmatige belangstelling na twee jaar uitgeweken naar Utrecht en dit jaar wegens aanhoudende groei voor het eerste te beleven in Steenwijk, in het De Meenthe.
Selena van Hesteren maakt sedert enkele jaren deel uit van het organiserende team en komt steeds meer in een centrale rol terecht. Zij vertelt onder meer dat het dit jaar de bedoeling is naast dansers meer luisterpubliek aan te spreken.

– Hoe zou je in enkele woorden CaDansa typeren?
“CaDansa is een balfolkfestival van vier dagen met een uitgebreid muzikaal programma, muziek- en dansworkshops, een open podium en hier en daar (te) gekke spelletjes. Balfolk is een dansvorm van Europese volksdansen maar dan in een modern jasje. Denk bijvoorbeeld aan een salsa avond, maar dan met muziek van hier. We strijken voor het eerst op deze locatie in Steenwijk.”

 

– Hoe kwam dat tot stand? Verwacht je dat het festival opnieuw uitverkocht raakt?
In 2019 is de 8e editie van CaDansa, onze vorige locatie was in Duiven. We zijn uit onze voegen gegroeid, waardoor we de oude locatie moesten omwisselen voor een grotere locatie met meer mogelijkheden. In Rabo Theater de Meenthe hebben we een mooie locatie gevonden, met een gymzaal met een houten vloer, een mooie theaterzaal en andere kleinere ruimtes waar we gebruik van kunnen maken. We zouden in deze locatie het dubbele qua aantal bezoekers kunnen herbergen, maar we hebben er voor gekozen om met niet te grote stappen te groeien. We verwachten dit jaar een 150-tal meer bezoekers te verwelkomen. De kaartverkoop gaat goed, dus het ziet er naar uit dat we gaan uitverkopen.”

 

– Wat was de aanleiding om bij deze editie van CaDansa een luisterprogramma toe te voegen? Speelt muziek bij balfolk een ondergeschikte rol?
“Omdat we in De Meenthe een mooie theaterzaal tot onze beschikking hebben, wilden we graag een luisterprogramma aan ons programma toevoegen. Op vrijdag 25 oktober is het luisterprogramma met Red Herring (folk, bluegrass en americana) en Duo Muller & Munnelly (Iers en Bretons). We hopen hiermee een overlap te creëren tussen folk en balfolk. Bij balfolk is goede muziek met dansbare ritmes erg belangrijk. In de folk is veel overlap met balfolk, alleen zijn de ritmes van de dansen die wij dansen niet altijd aanwezig. Kaartjes voor het luisterprogramma zijn via de website van Rabo Theater De Meenthe te verkrijgen. Kaartjes voor het volledige festival zijn te verkrijgen via www.cadansa.nl

 

– Voor wie of wat is het open podium bedoeld?
“Ieder jaar hebben we ook een open podium, dit is voor alle bezoekers die zin hebben om  een slot van ongeveer drie kwartier te vullen met hun muziek. Veel beginnend muzikanten proberen hier hun creaties uit op het publiek. Daarnaast is er ook nog een ruimte om jamsessie te spelen en zal na de laatste band ook nog gelegenheid zijn voor sessie.”

 

– Zie je verschil tussen de folkwereld en de balfolkwereld?
“Ja, er zijn verschillen in deze werelden, maar er is ook veel overlap. Een grootste verschil is toch wel dat balfolk (op een paar bands na) vooral instrumentaal is en in folk veel wordt gezongen. Bij balfolkmuziek is het belangrijk dat de melodieën voldoen aan bepaalde ritmes voor danspassen.”

Scroll naar boven