Café Wehmut – Berlijn

Berlijn
(digitale platforms)

Al eerder besteedde New Folk Sounds aandacht aan de luisterliedjes van Café Wehmut, maar dat was voordat Eva Zwaving (zang, viool) toetrad en de groep tot een kwartet maakte. Zij zorgt er voor dat de groep naar een hoger niveau wordt getild, omdat de het geluid hechter, kleurrijker en volwassener klinkt.

Haar zangkwaliteiten worden meteen goed ingezet: in drie van de zeven nummers op het digitale mini-album Berlijn wordt door Eva het vocale voortouw genomen. De andere vier worden zoals voorheen gebruikelijk was door Michel van Dijk gedaan, met in Misschien een subtiele tweede stem van Eva. In andere gevallen blijft de tweestemmigheid beperkt tot oeh en ah. Daar valt nog wel wat winst te behalen om het spectrum nog meer te verbreden.

De gitaar van Jean Koolen klinkt heerlijk ontspannen en kringelt om de zangstemmen heen. De percussie van Jochen Hachgenei geeft de bodem die je graag wilt. In het openingsnummer Paatje wordt op fraaie wijze klarinet ingezet, ingespeeld door Ruud Valster. De teksten zijn goed geconstrueerd en lopen van poëtisch naar wrang humoristisch. Het biedt voldoende afwisseling, zoals ook de muzikale invulling doet. Café Wehmut heeft zich prima ontwikkeld.

Opvallend is dat niet de twee nummers die tegelijkertijd met de nummers op Berlijn werden opgenomen – en eerder als digitale single werden uitgebracht: Je bent zo klein en Vrijdagmiddag – als bonustrack werden toegevoegd, maar twee tracks die stammen uit de periode voordat Eva Zwaving de gelederen kwam versterken. Het maakt de eenheid van Berlijn kleiner, terwijl een afgekaderd product voor het grijpen lag.

Nu moet Café Wehmut maar eens met een compleet album komen, dat niet alleen digitaal beschikbaar zou moeten zijn, maar ook op een fysieke geluidsdrager.

Scroll naar boven