Calum Stewart – True north

(Birnam EMCD03, Xango Music Distribution)

De Schotse uillean piper en houten dwarsfluitspeler Calum Stewart is een actief baasje, maar met geluidsdragers onder eigen naam is het mondjesmaat wat hij produceert (in tegenstelling tot zijn bijdragen als gastmuzikant bij de meest uiteenlopende projecten). Zes jaar duurde het voordat er een opvolger kwam voor Tales from the north. Maar kwantiteit is geen garantie voor kwaliteit en dat wordt door Stewart en zijn twee medemuzikanten weer eens nadrukkelijk bevestigd.

Stewart opent de cd met de titeltrack, een solotrack op de pipes waar je alleen maar van kan smullen. Stewart weet als niet Ier de finesses van het instrument volledig te doorgronden, met zowel de ingetogen emoties en de weemoed, als de felheid en zijn rijkheid middels de regulators (de ‘akkoorddrones’). De suite As, a Thoisich, samengesteld uit drie reels, introduceert hij zijn Bretonse trioleden: Sylvain Quéré op cister en de fantastische bassist Yann le Bozec, die met zijn pompende en stuwende contrabas fraai diepte en (tegen)ritmes toevoegt. Op Cille chuimein wisselt Stewart de uillean pipes af met de houten dwarsfluit, die overigens in meer tracks een hoofdrol speelt.

Traditionele melodieën wisselen af met eigen gecomponeerd werk van Stewart. De tunes verschillen in herkomst. De meeste zijn gelinkt aan de Schotse folkmuziek, maar je vindt ook een enkele Bretons geïnspireerde melodie en een Ierse. Die afwisseling zorgt voor een veelzijdige cd, die toch uitblinkt in eenheid, namelijk de sound die het trio ons voorschotelt.

Ondanks dat er geen woord gezongen wordt – sommigen noemen dat ‘saai’ – beweer ik dat je je geen moment verveelt met deze selectie tunes. Integendeel, en hier geldt juist hoe meer, hoe liever! Keltische muziek in de handen van Calum Stewart is zo springlevend.

Scroll naar boven