Camkytiwa – Les fleurs deLevant

camkytiwa

Les fleurs du Levant
(Buda Musique 3726608, Universal)

Camkytiwa is een groep bestaande uit vier vrouwen, afkomstig uit Vietnam, Korea, China en Japan. De muzikale leiding is in handen van de Vietnamese Huong Thanh, die al een lange internationale zangcarriere achter haar naam heeft staan. Ze maakte al een vijftal albums met gitarist Nguyen Le.
Thanh is – evenals haar drie groepsgenoten – woonachtig in Frankrijk. In 2007 ontving ze een Franse muziekprijs voor wereldmuziek. De inhoud van die prijs was de productie van een album, wat ze opnam in Saigon, samen met haar zus Huong Lan, een ster op het vlak van het Vietnamese lied. Kortom, een dame van statuur. In Camkytiwa werkt ze samen met de Chinese Yan Li (erhu, een twee-snarige viool die men verticaal bespeelt), de Japanse Fumie Hihara (koto, oftewel zither, en shamisen, een Japanse drie-snarige luit) en de Koreaanse E’Joung-Ju (geomungo, de Koreaanse zither). Samen geven ze geheel eigen interpretatie aan met name Vietnamese muziek, met medeneming van hun verschillende culturele achtergronden.
De muziek op Les fleurs du Levant klinkt harmonieus, gedragen en is uitgesponnen. Zowel de muzikale tradities van Noord als van Zuid-Vietnam komen aan bod. Daarnaast is er ruimte voor een Japans lied, Sakura (de kersenboom), waarvoor Huong Thanh veel moeite heeft gedaan om de tekst te doorgronden en te voelen, en voor een bekend Koreaans lied, Arirang, ooit ook door Pete Seeger opgenomen.
De veertien nummers van de cd verleiden, geven rust en nemen je mee oostwaarts, terwijl de arrangementen ervoor zorgen dat de Europese oren gespitst blijven.

Scroll naar boven