Canzoniere Grecanico Salentino – Meridiana

Meridiana
(Ponderosa Music Records CD 151; dist. Xango Music distribution)

De uit Salento, Puglia afkomstige groep Canzoniere Grecanico Salentino werd al in 1975 opgericht. Meridiana is het 20e album. De groep is één van de belangrijkste vertolkers van de pizzica, de opzwepende dansen en melodieën uit de laars van Italië. Meridiana laat horen waarom: de zevenpersoonsformatie speelt in de traditie van de pizzica, maar voert daar voldoende hedendaagse elementen aan toe om zowel de puriteinen als de modernisten mee te bekoren.

Behalve overgeleverde songs en tunes, en eigen materiaal in het zelfde idioom, bewerkt de groep ook andere stukken, zoals van de grootmeester van de melancholie Enaudi. Gebruik van moderne opnametechnieken met onder andere galm en overdubs en het integreren van achtergrondgeluiden zijn hen niet vreemd. Tevens verwerken ze in muzikaal opzicht onder meer Arabische ritmen en koperen blaasinstrumenten, alles uiterst gedoseerd en zorgvuldig. Bijvoorbeeld het rapritme in Ttic a tac met Anso Avitabile als gastmuzikant.

Wat blijft is de ongelooflijke en ongeëvenaarde energie in de nummers. Opzwepende melodieën, krachtig ondersteund door de onvermijdelijke tamboerijnen die echt als een percussie-instrument worden bespeeld en niet als een lullig ritme bij-dingetje. Daarnaast kan de groep aangrijpende liederen ten gehore brengen, zoals Quanna camini tie, waarbij je je ogen niet droog houdt. In Nederland zou men dat een levenslied ofwel smartlap noemen, maar deze uitvoering wordt zo authentiek en gemeend gezongen dat het echt gaat leven.

Nog een troefkaart zijn de energieke en gepassioneerde vocalen. Kenmerkend is de wat hese stem. Illustratief is het geluid van leadzanger en percussionist Giancarlo Paglialunga: hees, nasaal en krachtig. Ook leadvocaliste Alissia Tondo kan scherp uithalen, maar net zo goed in Ninnarella, een kinder(slaap)lied, ontroerend met een diepe warme stem zingen.

De instrumentale begeleiding met viool, Italiaanse doedelzak, harmonica, klarinet, fluiten, gitaar, bouzouki, diatonisch accordeon en een handvol percussie instrumenten staat als een huis. Het zevende lid van de groep kan je alleen live bewonderen: danseres Silvia Perrone. Daarvoor alleen al zou je naar een concert moeten gaan… Ook al is Meridiana een superschijf.

Scroll naar boven