Carla Bruni – À l’Olympia

À l’Olympia
(Barclay 379 983 5)

Ze was ongeveer dertig toen ze in 1997 de catwalk en de modewereld verliet en zich aan haar passie, het chanson, ging wijden. Eerst werd ze bekend als auteur van chansons. Onder meer Julien Clerc zette teksten van Carla Bruni op muziek en zong ze op zijn cd’s. Haar eerste eigen album in 2002, Quelqu’un m’a dit, waarop vooral zelf geschreven en gecomponeerde chansons te horen waren, werd meteen een succesplaat. Sindsdien is Carla Bruni tot de top van het hedendaags Frans chanson gaan behoren. Haar zangcarrière werd in 2008 even stilgelegd tijdens de periode dat ze Franse presidentsvrouw was. Maar na de verkiezing tot president van haar mans rivaal, François Hollande, is ze opnieuw de studio ingetrokken en bracht ze in 2013 de bijzonder mooie en gevoelige chansonplaat Little French Songs uit. Deze plaat was aanleiding tot een grote internationale tournee door Europa en in Amerika.

 

Carla-Bruni-en-2003_max1024x768Van haar recital in de Parijse Olympia op 11 maart 2014 is een live-cd uitgebracht. Daarop brengt ze een keuze uit de chansons op haar drie Franse chansonplaten, aangevuld met een vertolking van Si la photo est bonne, een chanson van Barbara. Daarop ook een vertolking van All the best dat in duo met Marianne Faithfull wordt gezongen. En natuurlijk mocht haar prachtige Italiaanse versie van Trenets Douce France, Dolce Francia, niet ontbreken.

 

Bruni mag gerekend worden tot het beste wat in de vrouwelijke Franse chansonwereld vandaag te horen is. Wie al eerder door de chansons van Carla Bruni bekoord werd zal deze cd niet willen missen. En wie haar nog wil ontdekken zal aan deze live-cd, noem het maar een live ‘best of’, veel genoegen beleven.
Er is ook een luxe-editie uitgebracht waarop het ganse recital, aangevuld met nog twee nummers (Pas une dame en Prière), ook op dvd te zien is. De dvd bevat ook een documentaire van een klein half uur: Little French songs in America.
À l’Olympia is een aanrader voor elke liefhebber van Franse chanson.

Scroll naar boven