Carrie Newcomer – A Great Wild Mercy

A Great Wild Mercy
(Available Light Records ALR 07)

Carrie Newcomer is een schrijfster, die vooral bekend is als muzikante. Haar muziekstijl, die hangt tussen country en folk in, en haar stemgeluid doen bij vlagen denken aan het werk van Mary-Chapin Carpenter. A Great Wild Mercy is het twintigste album van Newcomer, vol verfijnde schrijfsels en degelijke muzikale arrangementen.

Newcomer is een bereisd persoon en vertoefde veel in India. Al haar bevindingen en levenservaringen vinden een weg naar haar songteksten en boeken. Ook A Great Wild Mercy klinkt behoorlijk country, mede door een solide samenwerking met gitarist/banjospeler Jordan Tice, Brittany Haas op fiddle, mandoline en banjo, Paul Kewart op contrabas, Gary Walters op toetsen en Siri Undlin met een tweede stem. Deze samenstelling is sowieso een lust voor het oor.

Newcomer is niet de zangeres van de grote uithalen. Alles blijft heel relaxed zonder vocale verheffingen. Die rust kan zelfs hypnotiserend werken in de voortkabbelende ballads. Er is mooi mandolinespel van Haas in Start With A Stone. Ook het bluegrassy gitaarspel van Tice zorgt voor spannende momenten. De wereldproblematiek, het zoeken naar de middenweg om het leven aangenaam te houden, is een veel voorkomend thema van Newcomer.

Het oeuvre straalt een warmte uit van een moeder die haar kroost wil beschermen, behoeden voor het kwaad en inzichten voor de toekomt wil meegeven. Nergens wordt buiten de lijntjes gekleurd, maar het kleurenpalet is eindeloos vol prachtige tinten en accenten.

Scroll naar boven