(door gastschrijver: Nico de Beer)
De nieuwe cd van de Amerikaanse Carrie Newcomer is een muzikale ontmoeting tussen Oost en West. Op haar veertiende album werkt Newcomer samen met de familie Kahn, vermaarde sarodspelers uit India. Een sarod is een snaarinstrument uit de Hindoestaanse muziek, dat in klank en vorm doet denken aan een sitar.Amjad Ali Khan en zijn zonen Amaan Ali en Ayaan Ali gelden in India als grootmeesters op het gebied van de sarod. De zangeres uit Indiana raakte gefascineerd door India tijdens een tournee in 2009.
In haar lange carrière bewandelde Newcomer de weg van de reguliere folk en wist vooral in de VS een schare van bewonderaars achter zich te krijgen. Ook op dit album zingt ze over het Amerikaanse platteland, haar wijze kijk op het leven en alledaagse zaken als een farmer’s market. Newcomer kan groots zingen over kleine dingen. Miracles are everywhere is haar levensvisie. De cd opent met Breathe in, breathe out, waarin de sound van haar Indiase begeleiders het sterkst naar voren komt. Op de daarop volgende nummers laat de invloed van de oosterse klanken zich minder gelden, wat de kwaliteit van de cd ten goede komt. Tien songs met dominant oosters sarodgeluid zou wat eentonig worden.
’Het idee achter de liedjes is de gemeenschappelijke spirituele draad die ons verbindt,’ zegt Newcomer over de samenwerking met de Kahn familie op haar website. Idealistisch als ze is, schenkt de singer/songwriter de volledige opbrengst van deze cd aan de Interfaith Hunger Initiative, een organisatie die zich inzet voor de armen van onze wereld.
Net als op eerdere geslaagde albums (The Geography of Light en Before and After) weet Newcomer te boeien, ofschoon deze titels als een eerste kennismaking meer indruk zouden kunnen maken dan dit project.