Cat Clyde – Down Rounder

Down Rounder
(Second Prize Records SPR01CD)

Aanvankelijk zou de jonge Canadese singer-songwriter Cat Clyde een nieuw album maken met haar toenmalige partner, maar door vochtproblemen in hun blokhut kwam het daar niet van. In plaats daarvan nam Clyde contact op met producer Tony Berg (onder andere Taylor Swift) om een collectie aan nieuwe songs op te nemen. Berg haalde een aantal muzikanten naar de studio en dat resulteerde in het derde soloalbum van Clyde.

Met een heel eigen geluid dat balanceert tussen folk en oude akoestische country-blues zet Clyde een zeer volwassen album neer dat is omgeven door een enorme eigenheid. Ondanks de vintage klanken van de gitaren, klinkt er een modern geluid, toch wel duidelijk uit deze tijd. Clyde ageert tegen de maatschappij die voornamelijk door mannen gedomineerd wordt, en waarin de vrouw op de achtergrond wordt gehouden. Dit thema komt vooral naar boven in Papa took my totems, tevens de ruigste song van het album. De overige negen songs zijn meer gestoeld op gekende muziekschema’s uit de folk en country, met op meerdere momenten delta-blues invloeden.

Het hoogtepunt van dit album is ongetwijfeld The Gloom, een meeslepende mid-tempo ballad. Clyde komt uit de Métis gemeenschap, waarin Franse kolonisten en American Natives hun culturen bij elkaar hebben gebracht. Deze thematiek is een duidelijke inspiratie voor haar manier van songs schrijven. Clyde heeft een enorm sterke stem die perfect past bij deze niet te omzeilen parel, een langspeler om ‘u’ tegen te zeggen. Ze haalt nergens vol uit met haar beheerste stem, wat duidelijk maakt dat er nog veel ruimte in zit.

Op de voorkant van de cd staat haar hond, waarmee ze momenteel naar eigen zeggen een zwervend bestaan leidt, ze gaan waar de muziek hen naar toe leidt. Hopelijk doet ze nog regelmatig een studio aan in haar rondgangen.

Scroll naar boven