Catrin Finch & Aoife Ni Bhriain – Double You

(Bendigedig 590162)

Na een drietal albums met koraspeler Seckou Keita gaat de Welshe harpiste Catrin Finch een samenwerking aan met de Ierse violiste en hardangfeler speler Aoife Ni Bhriain. Beide muzikanten hebben reeds een indrukwekkende carrière achter de rug, zowel in de klassieke muziek als in de (hedendaagse) traditionele muziek. Voor Double you haalden ze de inspiratie dan ook uit diverse bronnen.

Zo is Wonder losjes gebaseerd op een prelude van Bach, met aan het eind een vleug Mendelssohn erbij. De versie van Finch en Ni Bhriain is fascinerend qua opbouw, dynamiek en met verfijnde elementen. In Whispers speelt Ni Bhriain – deels geplukt – op de hardingfele. De melodie wordt fraai opgepikt door de harp, waarmee ze aanvankelijk unisono spelen, waarna de harp de akkoorden voorziet waarop de hardingfele kan soleren. Waves herbergt een Ierse hornpipe die wordt gekoppeld aan een traditionele Welshe melodie. Why is opgedragen aan Pastelle LeBlanc van de Canadese groep Vishten. De in 2022 overleden LeBlanc schonk Ni Bhriain een boek met tunes uit Prince Edward Island die ze zelf verzameld had. Het wordt voorafgegaan door een Bretonse melodie, ooit gespeeld door de Bretonse formatie Gwerz. Het tweede deel kent een knappe afwisseling van melodie en tegenakkoorden.

In Waggle, vernoemd naar de dans van de honingbijen, gaat het duo helemaal los met  improvisaties in de stijl van de tango, gypsy jazz, klassiek en een traditionele variant. De sterkste binding met de overgeleverde muziek vind je in de bewerking van twee standaards: het Ierse Tabhair dom do Lámh’ (Give Me Your Hand) en het Welshe The Ash Grove, hier als slottrack Wish

De cd-titel Double You slaat op de negen tracktitels die allen met een W (double you) beginnen. Maar je kan het ook cryptisch bekijken. De twee vrouwen hebben heel wat te stellen gehad met tegenslagen op persoonlijk en medisch vlak, maar versterken elkaar als duo en halen zo muzikaal het beste in zichzelf naar boven. Spanning, ontspanning, leegte, ruimtelijkheid, power, ingetogen, melodieus en ritmisch: Finch en Ni Bhriain weten van muziek een kunst te maken, zonder elitair te zijn.

Scroll naar boven