Cd’s kort besproken: John Blek, Tobias Bäckstrand, Aidan & The Wild

John Blek
Until the rivers run dry
(K&F Records, Sonic Rendezvous)

John Blek is een Ierse singer-songwriter die met Until the rivers run dry zijn 8e album heeft afgeleverd. Eerder recenseerde ik voor New Folk Sounds zijn cd The embers, wat zijn 5e cd was. John Blek heeft wat mij betreft veel zelfvertrouwen en uitstraling gewonnen in de tussenliggende periode.

Zijn liedjes klinken op de nieuwe cd ontspannen en aanwezig. De cd bevat 10 nummers, die stuk voor stuk kunnen bekoren. Qua geluid moet je denken aan een zanger met gitaar, die een redelijk geoutilleerde begeleidingsgroep achter zich heeft staan. Daaronder muzikanten als Kit Downes (piano), Brian Casey (gitaar, bas) en Cathy Davey (zang).

Samen met Casey produceerde Blek de cd, die zich gemakkelijk naar binnen laat glijden. Het is duidelijk dat John Blek talent heeft voor zowel songwriting als performance.


Tobias Bäckstrand
Heal
(Paraply Records 045)

Heal van de Zweedse zanger, gitaar- en bouzoukispeler Tobias Bäckstrand is een merkwaardige cd. Het gaat alle kanten op; van stevige rock tot country en van een Chinees wijsje tot een uiterst dansbare folkrock. De tien tracks werden – op één na – door Báckstrand zelf geschreven.

Cd-opener Irish coffee werd gecomponeerd door de competente dwarsfluitspeelster Magdalena Gerberg. Ook opvallend: de eerste drie zangnummers worden gebracht in het Zweeds, de overige liederen in het Engels.

Tobias Bäckstrand heeft geen heel aansprekende zangstem. Het voldoet. Anna-Lena Seydlitz heeft dat wel, dus haar had ik graag wat meer gehoord. Verder hoor je op Heal ook nog pedal steel, extra gitaar, bas en drums.

Deze debuut-cd is te veel een allegaartje. Maar soms hoor je wel de potentie. Als Bäckstrand de tijd neemt om goed en evenwichtig materiaal te verzamelen, dan wordt zijn tweede cd stukken beter.


Aidan & The Wild
Revelation never came
(Revanche Records RR2220002CD)

Zoals meer muzikanten bracht Aidan & The Wild tijdens de corona pandemie een cd uit – het debuutalbum zelfs. Precies één optreden deed de groep in 2021 voordat Nederland opnieuw in lockdown ging. Dat is de reden waarom Revelation never came in een ‘deluxe edition’ opnieuw is uitgebracht, met als bonus vier nummers die live werden opgenomen in De Effenaar in Eindhoven – de woonplaats van Aidan, die in het dagelijkse leven Diederik van den Brandt heet. Die live-nummers zijn ook in studioversie op de cd te horen.

De muziek van Aidan & The Wild valt te omschrijven als een mengeling van indie, americana en folk. Instrumenten die je kunt horen zijn – naast een standaard rockbezetting – banjo, viool, mandoline, pedal steel gitaar en akoestische gitaar. De tien nummers werden geschreven door van den Brandt, in drie gevallen in samenwerking met anderen.

Het album kent een onderkoelde swing, die uitnodigt tot meedeinen. Aidan’s stem neemt je zachtjes en verleidelijk mee. Bijna zomers.


Scroll naar boven