Cd’s kort besproken: Melanie Wiegmann & Carl Carlton, Gregory Alan Isakov, Parchman Prison Prayer

Melanie Wiegmann & Carl Carlton
Glory of love
(Take That Task Records TASKCD002))

De Duitse zangeres en actrice Melanie Wiegmann vloog in maart 2020 naar het Maltese eiland Gozo om haar geliefde, de muzikant Carl Carlton, te bezoeken. Het idee was om vier dagen te blijven, door de pandemie en daar mee samenhangende reisbeperkingen werd het een verblijf samen van zo’n drie jaar. Vastbesloten om de tijd daar op zo’n aangenaam mogelijke manier door te brengen, gingen ze favoriete liedjes van anderen spelen: The Beatles, Tom Petty, Leonard Cohen, John Prine, Bob Dylan, Townes van Zandt…

Na het einde van de pandemie besloten Melanie en Carl om een selectie van de liederen op te gaan nemen in studio’s in Ierland en Duitsland met een keur aan muzikanten, waaronder Trevor Hutchinson (bas, bouzouki) en Geraint Watkins (accordeon). Maar de meeste instrumenten speelde Carlton zelf in. Alle zangpartijen werden vastgelegd in de Temple Studios op Malta, waar ook de geluidsmix werd gedaan.

Het resultaat is een gezellige, poppy cd met een duidelijke folk en country touch, waarbij bekende stijliconen worden afgewisseld met minder bekend repertoire. De stemmen van de tortelduifjes vloeien mooi samen. Lekker laten schallen over een zomers terras.


Gregory Alan Isakov
Appaloose Bones
(Suitcase Town Music 80302-02554-25, Dualtone)

Zanger en multi-instrumentalist Gregory Alan Isakov is een in Zuid-Afrika geboren singer-songwriter, die momenteel in Colorado woont. Zijn belangrijkste instrumenten zijn gitaar en banjo. Appaloose bones is al het achtste album van Isakov. De elf songs op de cd zijn allen door de zanger zelf geschreven, een tweetal in samenwerking.

De stijl van Gregory Alan Isakov valt te omschrijven als indie countryfolk. Luistermuziek met een twist. Isakov heeft een aantrekkelijke zangstem voor het ballade achtige repertoire dat hij vooral brengt. Doordringend, aandacht vragend. Een ruime handvol muzikanten bood muzikale ondersteuning in Starling Farm studio in Colorado. Viool, pedal steel en banjo naast piano, bas en drums.

Appaloose bones werd uitgebracht op het door Isakov zelf opgerichte label Suitcase Town. Het kartonnen cd-hoesje is vrij basic, maar alle teksten zijn wel te lezen op een meegeleverd velletje. Als je dat doet, dan kom je erachter dat het geen vrolijk album is.


Parchman prison prayer
Some Mississippi Sunday morning
(Glitterbeat GBCD 143, Xango Music Distribution)

De titel en ondertitel van deze cd vertellen het hele verhaal: de vijftien liederen op Parchman Prison prayer werden op een zondagochtend vastgelegd door producer en opnametechnicus Ian Brennan tijdens een kerkdienst in de gevangenis. Een interessant gegeven, dat terug doet denken aan de veldopnames van Alan Lomax. Indringend zeker ook, je hoort de mannen hun ziel en zaligheid in de liederen leggen. Die zijn deels traditioneel, deels nieuw geschreven.

Veel a capella gezongen liederen, maar ook wel met piano, met ritmische begeleiding en zelfs een heel koor komt voorbij. Voor liefhebbers van gospel en andere religieuze zang is het een kleine goudmijn. Maar als je, zoals ik, daar niets mee hebt, dan vindt er geen aansluiting plaats, ook al zijn de uitvoeringen nog zo intens.

De volledige opbrengst van de cd komt ten goede aan de afdeling in Mississippi van Corrections Chaplain Services, een organisatie die hulp biedt aan gevangen met of zonder geloof.


Scroll naar boven