Cd’s kort besproken: VKB, Camilla Astrom & Petra Haraldson, Loveflowers

VKB
Yesterday is here
(Jaro medien 4363-2, Music & Words)

Het vrouwentrio VKB heet voluit VickiKristinaBarcelona en bestaat uit twee Amerikaansen en een Engelse: Rachelle Garniez (zang, accordeon, banjo en nog een berg instrumenten), Terry Radigan (zang, gitaar) en Amanda Homi (zang, drums, percussie). Met Yesterday is here brengen ze hun tweede cd met werk van Tom Waits uit. Daarvoor gebruiken ze een bonte mix aan muziekstijlen die gaat van cabaret tot folk en van jazz tot soul. Allemaal aanstekelijk gebracht.

Het is leuk om meerstemmige vrouwenzang te horen in plaats van de donkere, gruizige stem van Tom Waits. De elf nummers swingen, ontroeren, verrassen. Hang on St. Christopher kent een lome swing die aan Talking Heads doet denken. Walking Spanish bevat een citaat van het Peter Gunn thema. Afsluiter is het meest bekende nummer van Waits: In the neighborhood.

Als je Tom Waits eens op een andere manier wilt horen, dan zit je goed bij de VKB band.


Camilla Astrom & Petra Haraldson
Unarmed -Songs from the poetry of Karin Boye
(Kakafon Records)

De Zweedse zangeressen Camilla Astrom en Petra Haraldson brachten in 2020 de cd Vapenlös uit, met daarop 13 nummers die werden gebaseerd op de politiek geïnspireerde gedichten van Karin Boyne. De Zweedse dichteres was actief in de periode tussen de Eerste en de Tweede wereldoorlog.

De cd was een succes in Zweden en was aanleiding om de nummers in het Engels te laten vertalen door Linda Schenk. Camilla en Petra legden de basiss neer met zang, accordeon en piano. Voor de verder instrumentale invulling zorgden Sofia Högstadius (viool, altviool), Maria Skanselid (cello), Anna Malmström (klarinet), Johan Bengtsson (contrabas) en Malin Almgren (drums).

De valkuil van op muziek gezette gedichten is vaak dat de muziek ondergeschikt wordt gemaakt aan het woord. Zo niet bij Astrom en Haraldson; zij hebben er prettige, spannende, ontroerende en betrokken liedjes van gemaakt. Goed werk.


Loveflowers
Golden leaves
(Mile Music)

Loveflowers is een Zweedse vijfpersoonsband uit de omgeving van Västervik die al in 2006 werd gevormd. Het hart van de groep wordt gevormd door Michael Greiffe (drums, percussie, achtergrondzang), Leif Thörner (zang, gitaar, slide gitaar) en Yvonne Greiffe (zang, percussie). Gedrieën zijn ze verantwoordelijk voor het zelfgepende repertoire van de band. Ze worden aangevuld door Mattis Johansson (contrabas) en Robert Ljungberg (pedal & lap steel, gitaar, mandoline).

In de muziek van Loveflowers vind je sporen terug van country, folk, blues, singer-songwriter en melodieuze pop. Zelf gebruiken graag de term americana. Ze maakten tot nu toe twee cd’s: het titelloze debuut verscheen in 2008 en opvolger Bridge or barrier zag het licht in 2013. Nu is er een zes nummers tellende mini-cd, waarvan de nummers al eerder verkrijgbaar waren, zij het slechts in digitale vorm. De onderwerpen van de liedjes hebben vooral te maken met liefde en (familie)relaties. Frozen tears gaat over je kwetsbaarheid als je een nieuwe relatie aangaat. Final dance gaat over de overleden moeder van Yvonne.

De akoestische speelt een trekkersfunctie en Loveflowers weet genreclichés te vermijden. Prima in orde dus.Scroll naar boven