Cedar Spring – Partners in crime

Partners in crime
()

Maartje Kleijnen (zang, gitaar) en Ron Janssen (zang, gitaar, mandoline, accordeon) maakten in het verleden allebei deel uit van de groep Cedar Creek. Toen die groep ontrafelde, besloten zij als duo onder de naam Cedar Spring de sprong voorwaarts te maken, met grofweg dezelfde muzikale insteek, zij het dat het schrijven en spelen van eigen nummers nu als hoofdmoot werd gekozen.

Eerder verscheen van Cedar Spring al de EP Little snowflakes, die acht nummers bevatte. Nu is er de CD Partners in crime, met twaalf originele songs die Maartje en Ron de afgelopen tijd schreven. Eigen levenservaringen en observaties werden overgoten met een alternative country/americana saus. Het geluid werd breder van opzet, zodat Cedar Spring toegankelijker is gaan klinken.

De credits op de cd werden eerlijk verdeeld: Maartje en Ron leverden ieder de helft van de songs aan. Opener Straight shot through my heart – uit de koker van Ron – rockt er lustig op los en zorgt er voor dat je er meteen bij bent. Gas terug volgt meteen in de tweede track Kickstarter, waarin Maartje zingt over haar passie voor motorrijden. Ron zorgt voor een mooie tweestemmigheid.

Het vervolg van de cd sluit prima aan op deze introductie. Onderwerpen als ziekte, stress/ontspanning, dementie, geestverruiming, liefde en verlangen passeren vervolgens de revue. Steeds gegoten in persoonlijke, dicht bij het gevoel staande liedteksten. Morphine gaat over een ervaring van Ron met de narcotische pijnstiller na een complexe beenbreuk. The Wind gaat over de aftakeling van het geheugen van de mens in de laatste periode van het leven. Maartje schreef de song toen haar grootvader steeds verder achteruit ging.

Natuurlijk is er ruimte voor andere muzikanten. Micha Grin (basgitaar, contrabas) is al jaren betrokken bij Cedar Spring en speelt op het podium waar mogelijk mee. Amy Merrill (viool, altviool, nyckelharpa in Nora’s Song) is een veel gevraagde professionele Amerikaanse muzikant, die Ron kent van zijn samenwerking met Kyle Carey. Zij zorgt in enkele ballads met haar dienende spel voor aardse en donkere sferen. Speciaal voor het cd-project werd drummer Ronald Jeurissen betrokken. De bedoeling is om hem ook live in te gaan zetten. Als gast fungeerde op twee tracks ook nog gitarist G.R. Harrison.

Het album werd opgenomen door Peter van Mulken-Kamezaki in diens Orange But Blue studio. Het was zijn laatste opnameklus hier te lande, want inmiddels in hij verhuisd naar Japan. Het hoesontwerp is van de hand van Gwynneth Jenna, de 14-jarige dochter van Ron, die de ambitie heeft om naar de kunstacademie te gaan.

Scroll naar boven