Celenka – geen titel

Celenka

Celenka
(Nordic Notes NN 071)

Dat er een verband bestaat tussen Finland en de Balkan weten we al langer. De Finse en de Hongaarse taal zijn immers aan elkaar verwant. De Finse groep Celenka – Emmi Kujanpää (zang en kantele), Eero Grundstöm (harmonium, harmonica, zang) en Jarkko Niemelä (trompet en zang) – legt ook een muzikale link tussen beide regio’s.
Het drietal put op hun debuut-cd uit traditionele muziekbronnen in onder meer (Fins en Russisch) Karelië, Ingrië (de streek rond Sint Petersburg), Roemenië en Bulgarije. Het trio zet die vondsten om in ritmisch gedreven muziek die de verschillende regio’s duidelijk verbindt. Het ene moment klinkt een Karelische traditional (Ajettih da tšiganaizet) alsof Fanfare Ciocărlia het arrangement heeft verzorgd. Dan passeert er weer een Bulgaars nummer (Sedi Donka) alsof het uit de koker van Värttina stamt. In Ukko ja Ahti (een eigen compositie met kanteleklanken) waart ook nog de geest van het Karelische epos (de Kalevela) rond.
Niet alle nummers zijn even glad uitgevoerd, maar de vrouwelijk zangstem springt eruit in Raisa zaprudskajan joiku. Ook de rollende trompettonen in Marine en het ondersteunende toetsenspel in Ruskie neitšyt maken indruk.
Het in 2013 gestarte trio neemt met deze aanpak een bijzondere plaats in tussen de traditionele Finse muziekgroepen.

Scroll naar boven