Celtic Connections – Spindrift

Spindrift
(Liljans antikvariat CELTCD001)

Gesteund door een Zweeds cultuurfonds heeft fiddler Jonas Liljeström 24 jaar na dato het album uitgebracht van de formatie Celtic Connections. Deze Zweedse formatie werd in 1990 opgericht door de Ierse zanger/bodhranspeler Jonathan McCullough. Celtic Connections vermengde Ierse en Schotse folk met jazz, flamenco, Balkan en West-Afrikaanse invloeden, en kende in die dagen een grote bekendheid.
In 1995 werd het album Spindrift opgenomen, maar omdat de groep vlak na de opnamesessies werd ontbonden werd het album nooit afgemixed en uitgegeven. Jonathan overleed in 1999 aan kanker, waardoor de mastertapes verdwenen en de groep in de vergetelheid geraakte. In november 2017 nam fiddler Jonas Liljeström het initiatief om de verdwenen opnamen te achterhalen. Drie van de vier tapes bleken in het bezit te zijn van Jonathan’s familie in Belfast. De vierde tape bleef echter spoorloos, maar een destijds gemaakt ruwe mix van het album op een cassette maakte het toch mogelijk om de drie laatste tracks van het album te reconstrueren en te restaureren.
Afgelopen najaar werd de release van het album gevierd met een éénmalig concert door Celtic Connections, en dit leidde tot een enthousiaste doorstart van de groep. De band bestaat uit de originele leden met de eerder genoemde Liljeström op fiddle, Kristin Lidell (trompet, accordeon, djembe en percussie), Emil Pernblad (gitaar), David Stiernholm (whistles, hobo en fluit) en pianist Greg McDermott.
Het voornamelijk instrumentale album balanceert tussen traditionele tunes, die voorzien zijn van jazzy begeleidingen en dito geïmproviseerde variaties op het Ierse en Schotse erfgoed. Het geheel klinkt mooi uitgebalanceerd, heel zuiver en zeker niet gedateerd. Het verhaal achter dit langverwachte album is door Liljeström weer tot leven gewekt, en helemaal terecht!

 

Scroll naar boven