Cesare Dell’Anna Girondibanda – Guerra

Guerra
(11/8 Records -018)

Guerra is een album tegen onrecht, onderdrukking, geweld en lotsbepaling. De madonna’s – velen afgebeeld in het boekje – worden gesmeekt om die ellende waarin een groot deel van de wereldbevolking mee te maken heeft, te beëindigen. Jammer dat je dan geen snars van die teksten verstaat. Die worden namelijk gezongen in het Italiaans  en aanverwante dialecten als het Napolitaans.
De muziek is eenduidiger te schetsen: de banda staat voor veel koper(instrumenten), veel percussie, maar ook rietinstrumenten variërend van de klarinet tot de accordeon. Af en toe ontwaar je een gitaar, viool, een piano, zelfs een elektronische toverdoos, maar dat zijn niet de instrumenten waarop Girodibanda draait.
Een vergelijking met de Balkanbrass ligt voor de hand. Doch naast de Balkaninvloeden is de sound Italiaans gericht: een mix van Napolitaanse klanken met muziek uit de regio Salento, Calabrië en Apulië, gecombineerd met jazz, reggae en swing elementen. Kritische onderwerpen dus, zoals de aanklacht in TRUMP@, waar de mediageile nar onder uit de zak krijgt met betrekking tot zijn Midden-Oosten politiek.
De vrolijke melodieën die door het tetterende gezelschap worden geproduceerd lijken haaks te staan op de gevoelige onderwerpen. Knap is het doorweven van geluidsfragmenten in de nummers. Zo start Boris Gudunov met een verlag van een tennismatch van Boris Becker. Het ritme van de slagen vormt het ritme van de compositie.
De meeste van de achttien werkstukken zijn van de hand van Cesare Dell’Anna . Een viertal is traditioneel en ook een zekere M. Ravel komt even kijken. Wel staat vast dat concept, artistieke leiding en arrangementen van Dell’Anna zijn.

Scroll naar boven