Chico Gouveia – Moda Velha

Moda Velha
(Eigen beheer / Xango)

Door de fado is de tiensnarige guitarra Portuguesa bij velen bekend als de nationale gitaar uit Portugal. Chico Gouveia is meesterbespeler van de Braguesa gitaar, het authentieke instrument uit Noord Portugal, eveneens tiensnarig, maar met een geheel andere bouw en wat afwijkende klank.
Hij diepte vele jaren speelstijlen op, perfectioneerde ze, ontwikkelde nieuwe stemmingen etcetera. Op deze Moda Velha met als ondertitel ‘a brief history of the guitar in Portugal’ beperkt hij zich tot de traditionele stemming. In de cd-inlay lees je de achtergronden van de gitaar, zijn ontwikkeling, stemmingen. Alle composities zijn eigen werken van Gouveia, op twee populaire deunen na.
Het is wel een soloproductie, maar geen focus op een soloinstrument. In multitrack bespeelt Gouveia soms meerdere viola braguesa (de oude naam voor het instrument), wat het een ruimtelijk en orkestraal tintje geeft. Daarnaast, maar onopvallend klassiek gitaar, basgitaar, ukelele, fluit, percussie en in één nummer ook viool, cello en synthesizer.
Wellicht door de overdubs klinkt de gitaar in bijvoorbeeld Braguesa augusta en Reviralho eerder als een Siciliaanse chitarra battente, met name vanwege de resonerende dubbele snaren. Romance is nog het meest vertrouwd en hangt tussen een romantisch klassiek stuk en een vlotte fado in. Veel vlotte melodieën, maar ook de gekende weemoed in de instrumentalen. De cd sluit af met een eenvoudig lied (Simple song) gezongen door de achtjarige Ariana Goncalves.

Scroll naar boven