Des duivels oorkussen (PAN 7463)
Obstakel (PAN 7483)
Met de heruitgave van Des Duivels oorkussen en Obstakel van Chimera op cd komt een stukje Nederlandse folkhistorie weer beschikbaar. Je kon de twee albums uit de beginperiode van de formatie bij Fonos als digitale kopie bestellen, maar dat waren in feite geen reguliere uitgaven. Dankzij Bernard Kleikamp van Paradox/PAN heb je nu een echte cd kopie van het origineel. Dat geldt voor zowel de opnamen als de verkleinde versie van de vinylklaphoes. Zelfs de bestelnummers (7463 en 7483) zijn behalve de labelnaam identiek aan de oorspronkelijke Stoof uitgaven. Ik weet niet of er veel is opgepoetst, maar de geluidskwaliteit is prima.
Uitgebreide recensies, besprekingen, verhalen en geruchten rondom de twee cd’s en de formatie kunt u overal op het internet vinden, zelfs in andere talen. Daarmee is de status van deze twee producties al duidelijk. Maar zelfs na jaren en toch redelijk bekend met het werk, is opnieuw luisteren is geen straf. Integendeel. Toegegeven, hier en daar klinkt het verleden duidelijk door, maar voor die dagen – begin tachtig van de vorige eeuw – was de muziek van Chimera vooruitstrevend en toonaangevend. In navolging van Britse (Fairport, Steeleye Span) folkrockgroepen stortte ook Chimera zich op dit genre, al is de inspiratie van het Franse Malicorne volgens mij van meer betekenis geweest. Net als bij die groep kende het werk van Chimera lang uitgesponnen nummers met veel tempowisselingen, breaks, syncopen, zoals het heerlijke Warris op Des Duivels oorkussen. Dat is overigens de enige eigen compositie van de groep op het album naast bewerkingen van traditionals als Een aardig vrouwke, Den drogen haring en het lang uitgesponnen anti-oorlogslied De loteling (J.H. Schaper).
Op Obstakel werd het vijftal Bas en Marry Verkade, Kees Mook, Ruud Schotting en Koos Leezer aangevuld met drummer Hans de Lange. Het maakt Obstakel wat meer rocky, maar ook hier de kenmerkende elementen van Chimera: uitgewerkte nummers met intervallen, breaks, tempo- en sfeerwisselingen, de lekkere knorrende bas van Schotting in de strakke ritmesectie, de fluiten van Marry en haar sopraanstem, inventief gitaar-(Bas Verkade) en vioolspel (Mook) en toetsen van Leezer. Op Bertus Aafjes’ De laatste brief en Wachten van H.K. Poot na allen Nederlands(talige)e traditionals. Op één of andere manier heeft Obstakel altijd in de schaduw gestaan van dat sublieme debuutalbum, maar is wellicht coherenter dan zijn voorganger.
Het verhaal na deze twee albums is algemeen bekend. Vanwege persoonlijke redenen verdween Chimera van het muziekfront om rond 2010 als trio terug te keren met een nieuw album. De groep is nog steeds actief, brengt inmiddels als kwartet albums uit en post regelmatig nieuw en oud werk op hun website.
Met deze heruitgave kan je eindelijk in één zit pakweg 45 minuten per cd genieten van hoogstaande folk van eigen bodem en dat zonder kraken, krassen, piepen en andere ongewenste bijgeluiden. Kleikamp verdient een lintje en Chimera de waardering voor de nog steeds imponerende muziek.
Website: https://www.chimera.nu/