Chimera – Gestolen lente

Gestolen lente
(Pan Records PAN 228)

Chimera neemt in de Nederlandse folkwereld een bijzondere plaats in. Veel folkliefhebbers van het eerste uur beschouwen de lp Des duivels oorkussen nog steeds als een bijzonder product, met eigenzinnige teksten en een geheel eigen geluid. Op de in november verschenen cd is die artistieke lijn doorgetrokken.

Het basistrio is nu een volledige familieaangelegenheid met Marry, Bas en Marijn Verkade. Tussen de overige muzikanten duiken bekende namen op uit het Chimeraverleden: Hans de Lange, Kees Mook en Ruud Schotting.

De stem en uiteenlopende blokfluiten van Marry Verkade drukken ook nu een duidelijk stempel op de muziek die daardoor een mysterieuze sfeer met zich meedraagt. De nummers eindigen net als vroeger niet na drie minuten. Het slotnummer, Sterren, kent nog een Postludium. De oude opname is een eerbetoon aan de in 2012 overleden Chimeramuzikant Koos Leezer,

Marry Verkade schreef alle teksten met actuele onderwerpen als transseksualiteit en postorderbedrijven (De wens). In de titelsong passeren zaken die regelmatig in tv-journaal en kranten voorbijkomen en vooral kinderen treffen. Het neo-kapitalisme krijgt in De idiolist zelfs een vertegenwoordiger. Toch kunnen die ingebrachte eigentijdse items niet helemaal verbloemen dat de muzikale sfeer zich nog steeds een beetje in de jaren zeventig afspeelt.

Scroll naar boven