Chris Kalsbeek – Friersk

Friersk
(Eigen uitgave, chriskalsbeek.com)

Multi-instrumentalist Chris Kalsbeek is een ouwe rot in het Friese muziekcircuit. De liefhebber van Keltische muziek speelde onder meer in Heelstone en The Hones en stond aan de wieg van Fling. Met Friersk zette hij een nieuw project op. Friersk is de samentrekking van Frysk en Iers: Friese teksten op Ierse muziek. Hij vormde daarvoor een speciaal ensemble. Dat bestaat naast Kalsbeek (diverse snaarinstrumenten) uit Froukje de Wit (cello), Geert Veldstra (hobo en mondharmonica) en Germ Dikland (slagwerk/percussie).

De cd start met Farwol, een cover van Ride On dat Christy Moore de wereld in zong. Daar valt al op dat door de bezetting alles een klassiek likje verf krijgt.  Daarnaast  trekken de zorgvuldig opgebouwde arrangementen de aandacht. Zo krijgen bijvoorbeeld Memmelân (Motherland, Nathalie Merchant ), Keningsbern (Stolen child, Loreena McKennit) en Pylger (Pilgrim, Enya)  een nieuwe jas aangemeten. Daar dragen ook de gastmuzikanten Gurbe Douwstra (gitaar en zang), Geert Oude Weernink (harmonica) en Evert Jan ’t Hart (fluiten en uilleann pipes) aan bij.

Naast de Keltische passeren oorspronkelijk Friese nummers. Zo is Langstme (een gedicht van Fedde Schurer) in een volledig Iers arrangement gegoten. Van de traditional Reizger spat de spontaniteit af. Het instrumentaaltje is een heerlijk intermezzo op deze geslaagde Fries-Keltische cross-over.

Scroll naar boven