Chris Murphy – The road and the stars

(Teahouse Records)

Chris Murphy wordt op de hoestekst beschreven als een hedendaagse troubadour, waarbij gelijk de vraag gesteld wordt wat dat dan inhoudt. Als we de gedachtegang volgen: een singer-songwriter en multi-instrumentalist, thuis in diverse disciplines en zowel alleen als in groepsverband zijn muziek etalerend. Ja, dan kom je – onder meer –  terecht bij de geboren en getogen New Yorker Chris Murphy, tegenwoordig residerend in Californië.

Hij  speelt gitaar, viool, mandoline en zingt met een aangename stem, zuiver en helder. Hij schrijft alle titels zelf, die variëren van bluegrass (Red mountain blues), Keltisch (Connemare ponies), country (Kitchen girl) tot aan countryrock (de sterke opener Sailing the world alone, dat sterk doet denken aan Jackson Browne), americana rock (Last of the Twickham blackbirds) en dan zijn we slechts vijf tracks gevorderd!. Maar het is geen ratjetoe. Murphy weet – ook productioneel en qua sound – een eenheid te creëren.

Behalve twee livetracks waarop Murphy slechts met viool en stem laat horen ook solo zijn mannetje te staan met fraaie instrumentalen en krachtige songs, wordt hij begeleid door muzikanten op onder meer banjo, gitaar, piano/keyboard, bouzouki en fluit. Wie de uillean pipes bespeelt op Connemare ponies staat niet vermeld, wel dat enkele bekende gastmusici een steentje bijdragen: Trevor Hutchinson, Tony Byrne, Tim O’Brien.

The road and the stars is een overzichtsalbum van vijf reguliere cd’s. Het album is bedoeld als opwarmertje voor Europa, daar in de USA Murphy al een graag geziene performer is. Mij heeft Murphy in ieder geval overtuigd. Laat maar komen die andere albums en zeker ook een toer van de veelzijdige muzikant.

Scroll naar boven