Chris Murphy – Two rivers crossing

Two rivers crossing
(Friendly Folk Records / https://chrismurphymusic.com)

Fiddler Chris Murphy is van alle muzikale markten thuis. Zo maakte hij ooit een debuut met jazz en swing voor de viool, als eerbetoon aan onder andere Stephan Grappelli en Jean-Luc Ponty. De fiddle/viool is zijn belangrijke kompaan waarmee hij soleert en ook zijn songs begeleidt. Door middel van loop-stations, sequencers en andere elektronica kan de man zichzelf orkestreren.

Gaandeweg zijn omvangrijke oeuvre is de muziek steeds meer richting americana gegroeid, en komt zijn stijl in de koers van bluegrass en folk(rock). Two rivers crossing is een zes tracks tellende EP waarmee Murphy zijn stageperformance etaleert in een studiosetting, inclusief loops en voetpercussie. Het is enkel de man en zijn viool, ondanks het feit enkele songs rijkelijk gelaagd zijn, en doen vermoeden dat er meerdere muzikanten bij het proces betrokken zijn.

Het is sowieso een knappe prestatie om zang eigenhandig te begeleiden met een viool. De niet voor de hand liggende combinatie zal voor menige geinteresseerde violist/fiddler een mega uitdaging zijn. Aan de andere kant is het ook knap lastig om in dit genre tot een onderhoudend repertoire te komen. Daar heeft Murphy duidelijk geen problemen mee, Two rivers crossing laat een rijke diversiteit horen, ondanks dat het hier maar om zes tracks gaat.

Murphy heeft brede muzikale interesses, van Italiaanse mandolinemuziek tot Zuid-Amerikaanse latin. Dat draagt zeker bij aan de muzikaliteit van de man die van een viool een complete band weet te maken. Op Two rivers crossing passeren interessante en onderhoudende songs de revue, plus een instrumentaal stuk. De lekkere groovy sound en zijn aangename stem smaken naar veel meer. Hopelijk wordt dit de opmaat naar een fris nieuw volwaardig album waarbij hij soortgelijke sferen verder doorzet.

Scroll naar boven