Chris Newman – Breaking Bach

Breaking Bach
(Old Bridge music OBMCD23)

Chris Newman is gekend als virtuoze flatpicker in het Keltische idioom. Hij maakte samen met vrouw Maire Ni Chathasaigh ook uitstapjes naar de bluegrass en jazz. Telkens valt zijn perfecte beheersing van zijn instrument op. Vingervlug, maar loepzuiver, met volle toon, kracht en dynamiek ik het spel en met fraaie harmonischen.

En dan werpt hij zich nu, gedwongen door de Covid lockdowns, op Johan Sebastian! Enkele jaren geleden was hij zo trots als een pauw dat hij de Preludio from Parita no3 op zijn gitaar kon spelen, na een jaar tobben, zweten en wat al niet meer. Toch ging hij de uitdaging aan om meer werk van Bach op zijn staalsnarige gitaar met behulp van een plectrum vorm te geven.

Hij noemt het bewust geen klassieke cd. Ook al zijn de composities van dhr Bach, de uitvoering is geheel eigenzinnig vanwege het instrument en de manier waarop hij de composities brengt. Hij koos voor voornamelijk composities die geschreven zijn voor monotonische instrumenten (cello, viool, luit). Gevolg is, zo beschrijft hij, het ontbreken van separate baslijnen of contrapunten. Het knappe is dat Newman, geen muzieknotatiekenner, alle melodieën instudeerde middels ‘learning by ear’. En ondanks dat de muziek geen akkoorden kent, vloeit de muziek soms heerlijk harmonisch in elkaar.

De speciaal voor dit project gebouwde gitaar heeft een klare, droge klank en is met name in de hogere regionen heel helder. De twaalf tracks zijn uitwerkingen van vijf werkstukken van Bach. Newman deed een monsterklus, maar wel een voortreffelijke.

Scroll naar boven