Cie Rassegna – il Sole non si Muove

Il sole non si muove
(Buda Musique 860305)

De Compagnie Rassegna heeft zijn thuisbasis in Marseille. De groep brengt al sinds de eeuwwisseling oudere muziek en zang uit het Middellandse zeegebied. De groep bestaat uit acht gedreven muzikanten die verschillende instrumenten bespelen. Het instrumentarium gaat van viola de gamba, oud, kaval en andere fluiten, over flamenco gitaar naar elektrische gitaar en bas. Vijf vrouwen en drie mannen waarvan er vijf ook zangpartijen voor hun rekening nemen brengen op deze cd muziek uit de zestiende eeuw.
Oude muziek dus, die wel bijzonder aangenaam en gevarieerd klinkt in deze uitvoering. De verschillende stemmen en instrumenten zorgen voor een grote rijkdom aan klanken. De meeste van de veertien nummers die hier gebracht worden zijn gezongen. De liederen komen uit Italië, de Provence (je denkt eventjes Jan-Mari Carlotti te horen zingen), Spanje, Portugal en Engeland.
De Engelse componist en zanger John Dowland is met vier liederen op een prachtige wijze vertegenwoordigd. Van Thomas Ravencroft wordt The three ravens uit 1611 gebracht. Een vrij lang nummer, in het Arabisch gezongen en vooral op oud begeleid is Salouni ya ahle el hawa. Het nummer is afkomstig van de omgeving van de Algerijnse stad Tlemcen. Mom bar, een instrumentaal nummer, is een Armeense traditionele dans.
Wie in oude muziek geïnteresseerd is moet deze groep en deze cd zeker leren kennen. Hij kreeg vorig jaar, niet onverdiend, een “Coup de cœur” van de jury van Franse Académie Charles Cros.

Scroll naar boven