Cimmaron – La recia

La recia
Geen label : Xango Music Distribution

Ze lijkt in het geheel niet op Shakira, qua uiterlijk noch muzikaal. Ana Veydo (geboren als Anaveydober Ordóñez Triana) is sinds 2000 eerst als gastzangeres, maar later als boegbeeld verbonden met de Colombiaanse formatie Cimarron. De andere blikvanger, harpist en mede oprichter Carlos Rojas Hernandez, overleed zo’n twee jaar geleden. Zijn bepalende harppartijen worden op de cd La Recia door diverse gastmusici overgenomen.

Gebleven zijn de viersnarige cuatro, de flamenco cajon en diverse andere (inheemse) percussie- en snaarinstrumenten. Cimarron brengt muziek in de joropa stijl: Venezolaanse en Colombiaanse fandango met Afrikaanse, Noord-Amerikaanse inheemse invloeden en een vleug Europese inmengingen. Het is vooral vrolijke muziek, dansbaar uiteraard.

De harp en de cuatro zijn de leidende instrumenten, de zang van Veydo is krachtig met een wat scherpe keelklank. De meeste titels zijn eigen composities of bewerkingen van/cq aanvullingen op traditionals. De link met de uitgestrekte vlakten waar de joropa oorspronkelijk vandaan komt is herkenbaar in het bijzondere Del viento, een soort herdersroep, voorzien van een fraaie soundscape. La Recia is een vrolijk makend album en live kan ik me een feestje met Cimarron wel voorstellen.

Scroll naar boven