Clannad – Turas 1980

Turas 1980
(MIG 02092)

Turas is een live-opname van Radio Bremen uit 1980 van Clannad tijdens de periode Crann Ull. Dat betekent dat je flink wat nummers van deze dubbele cd nu live hoort. Het was de periode dat Clannad nog louter akoestisch speelde en de keyboards buiten boord bleven.
De technische vaardigheden zijn op dat moment beter dan ooit. Fraai samenspel tussen de gitaren, contrabas, fluiten, mandoline en vooral ook de harp van Maire Brennan die nog prominent aanwezig is. En je hoort nu weer hoe goed ze destijds waren. De meerstemmige zang komt natuurlijk over, waar het op latere albums geforceerd overkwam en verdronk in de synthetische klanken uit de keyboards. Naast het grote deel songs en tunes uit Crann Ull zijn er de onvermijdelijke standaards als Two sisters, Down by the Sally gardens, Dulaman, Nil se ’n la en een aantal live-songs die een opname op een studioalbum niet haalden, zoals Valpariso en The old couple.
Ik weet niet op de tracklisting ook de originele volgorde van de playlist is, maar opvallend is dat aanvankelijk de aankondigingen serieus en beperkt zijn en naarmate de schijfjes vorderen losser en humoristischer worden. De opname zelf kent een lichte nagalm bij bepaalde instrumenten. Alsof er in een hele grote hal gespeeld werd. Daardoor ontbreekt het wat aan dynamiek. Het enthousiasme in het spel maakt echter veel goed.
U mag mij op sentimenten betrappen, maar dit is het Clannad dat ik graag hoor. De beste cd van de formatie in decennia.

Scroll naar boven